Vier vragen over agressie op het werk

0

De vakcentrale FNV hield woensdag een congres over agressie en geweld op het werk. Vooral dienstverlenende organisaties, waarbij sprake is van intensief klantcontact, krijgen ermee te maken.

Volgens Seth van den Bossche, TNO-onderzoekscoördinator en promovendus op het gebied van werkgerelateerde agressie, blijven de cijfers in Nederland de laatste jaren stabiel. Pesten en agressie kunnen er evenwel behoorlijk inhakken, zegt hij naar aanleiding van het FNV-congres. Hij enquêteert jaarlijks werkgevers en werknemers over de arbeidssituatie.

Wat is agressie op de werkvloer?

,,In ons onderzoek onderscheiden we intimidatie, lichamelijk geweld, seksuele intimidatie en pesten. Daarbij maken we onderscheid tussen ongewenst gedrag door ‘externen’ (zoals klanten, patiënten, passagiers en leerlingen) en door collega’s. Agressie is een koepelterm voor al dit ongewenste gedrag. We spreken van agressie als een werknemer fysiek of psychisch wordt lastiggevallen, bedreigd of aangevallen. Dat kan op het werk zelf zijn, bij een klant of onder andere omstandigheden die gerelateerd zijn aan het werk, zoals bedreiging door een klant thuis.”

Uit welke beroepsgroepen komen de meeste meldingen?

,,Het zal geen verrassing zijn dat vooral de gezondheidszorg, het openbaar vervoer, de politie en hulpdiensten, maar ook docenten, winkeliers en bejaardenverzorgers in de top tien staan. Met name dienstverlenende organisaties krijgen ermee te maken, waarbij sprake is van intensief klantcontact.”

Wat kunnen de gevolgen zijn?

,,Agressie tast de productiviteit van werknemers aan en kan serieuze gevolgen hebben voor hun gezondheid, ook op lange termijn. Agressie door collega’s lijkt grotere consequenties te hebben voor het welzijn van werknemers dan agressie door externen. Het is immers op jou als persoon gericht en het keert dagelijks terug, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een incident met een agressieve zwartrijder. Agressie kan leiden tot minder werkplezier, onverschilligheid, slechter functioneren, verzuim, burnoutklachten en soms ook tot een posttraumatisch stresssyndroom. Het is bekend dat pesten zelfs kan leiden tot suïcide, maar dat lijkt in Nederland gelukkig zelden voor te komen.”

En de cijfers?

,,In Europa staan per jaar 21 miljoen mensen bloot aan fysiek geweld door externen op de werkvloer. In Nederland zijn dat er 450.000. Liefst anderhalf miljoen van de zeven miljoen werknemers in Nederland zeggen geïntimideerd te zijn. Honderdduizend werknemers per jaar worden structureel gepest door collega’s en/of leidinggevenden. Deze cijfers lijken sinds 2005 overigens stabiel, in tegenstelling tot wat veel berichtgeving suggereert.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.