‘Veel medewerkers dupe koopzondag’

1

De uitbreiding van het aantal koopzondagen leidt tot steeds meer klachten onder winkelpersoneel.

,,Enkele honderdduizenden medewerkers worden hiervan de dupe”, zei bestuurder Fedde Monsma van CNV Dienstenbond woensdag.

Volgens Monsma hebben veel winkels die op zondag open gaan lak aan de Arbeidstijdenwet en de geldende cao’s. ,,Zij betalen bijvoorbeeld geen toeslag en dwingen sommige medewerkers om op zondag te werken. Vooral jonge werknemers zijn de dupe.” In totaal zijn er ruim 800.000 werknemers in de detailhandel.

Personeel kan simpelweg niet weigeren om op zondag te werken, omdat veel mensen een tijdelijk contract hebben. ,,Bij weigering dreigt de werkgever het contract niet te verlengen”, aldus Monsma.

Daarom is het van groot belang dat de Arbeidsinspectie onderzoek doet naar de arbeidstijdenwet en de naleving van de cao’s, meent Monsma. ,,Tot op heden is dat nog niet gebeurd.”
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Los van de toestanden in het winkelbedrijf de niet juiste gang van zaken zoals geen extra vergoedingen betalen voor zondagen en misbruik maken van tijdelijke contracten of oproepkrachten staat mijn mening over de oplossing.
    Het CNV wil de arbeidsinspectie dit laten controleren.
    Een onzinnige oproep. De bezuinigingen op het budget van de AI zijn dusdanig groot dat deze dienst geen mensen meer heeft voor extra taken. Los van het onderzoeken van ongevallen is er geen tijd en vooral mankracht om preventief te kunnen optreden.
    Met dank aan Rutte (VVD met veel MKB leden) en CDA, die de AI voor meer dan 50% weg bezuinigd hebben.
    Dus CNV van die hoek geen acties te verwachten.