Uitspraak rechter: Geen ‘dwangarbeid’ in bijstand

0

De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter bij geschillen over sociale zekerheid, doet maandag in Utrecht uitspraak over de vraag of het verplicht volgen van een re-integratietraject in strijd is met het verbod op dwangarbeid.

Eerder trok een soortgelijke zaak, die van de ‘schoffelweigeraar’, veel aandacht, maar toen kwam het niet tot een uitspraak door de Centrale Raad van Beroep.

Nu gaat het om een bijstandsgerechtigde die door de sociale dienst van Amsterdam gekort werd op de uitkering, omdat de man weigerde deel te nemen aan het re-integratietraject Hoya. De rechtbank stelde de gemeente eerder in het gelijk. In het hoger beroep is betoogd dat de opgelegde verplichting in strijd is met internationale verdragen.

8 februari 12.15 uur: De uitspraak:
Geen ‘dwangarbeid’ in bijstand

Een bijstandsgerechtigde, die vindt dat hij niet hoeft mee te doen aan een re-integratieproject van de gemeente Amsterdam, heeft bot gevangen bij de Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in zaken over sociale zekerheid.

Volgens de raad is er geen sprake van dwangarbeid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.