Zo vind je juiste arbodeskundige hulp bij arbovragen

0

Arbodeskundige hulp is er in soorten en maten. Welk type arbodeskundige heb je nodig voor een specifieke arbovraag? Een speciaal ontwikkelde tool moet HR en preventiemedewerkers helpen om hier antwoord op te geven.

Kennisorganisatie TNO heeft samen met InPreventie een tool ontwikkeld waarmee je kunt zien welk type arbodeskundige een specifieke vraag kan beantwoorden. De Arbodeskundige Hulp is gratis beschikbaar via www.arbodeskundigen.inpreventie.nl.

In de tool wordt eerst gevraag over welk onderwerp je vraag gaat: emotionele belasting, lichamelijke belasting, fysische belasting, gevaarlijk werk of andere onderwerpen. Vervolgens kun je aangeven of je op zoek bent naar onderzoek of advies. Afhankelijk van je antwoord geeft de tool een advies bij wie je terecht kunt voor meer informatie.

Onbekendheid over arbodeskundige hulp

Uit onderzoek van TNO uit 2015 naar de samenwerking tussen preventiemedewerkers en arbodeskundigen kwam duidelijk naar voren dat preventiemedewerkers lang niet altijd op de hoogte zijn welke verschillende arbodeskundigen er zijn en voor welke vragen je ze kunt inschakelen. Een arbeidshygiënist? Een arbeids- en organisatiedeskundige? Een ergocoach? Het zegt allemaal maar weinig. Met de Arbodeskundige Hulp voor Preventiemedewerkers beogen TNO en inPreventie preventiemedewerkers, ondernemers, managers, HR-medewerkers en OR-leden een stap verder te helpen naar goede hulp en expertise bij arbovraagstukken.

Lees meer over:

Over Auteur