Tips voor veilig werken in de zon

0

Zonlicht is goed voor de mens, maar een te lange blootstelling aan zonlicht direct op de blote huid kan schadelijk zijn. Als werknemers veel buiten werken, behoren zij tot de risicogroep.

Er zijn verschillende groepen werknemers die in direct zonlicht werken. Denk daarbij aan schilders, bouwvakkers, wegwerkers en schippers. Zij hebben vier tot vijf keer meer kans om huidkanker te krijgen dan mensen die binnen werken.

Aanbevelingen

Een aantal aanbevelingen om gezondheidsrisico’s door zonlicht te beperken:

  • De meest doeltreffende maatregel: vermijd direct zonlicht zo veel mogelijk. Probeer werkzaamheden te plannen in de schaduw.
  • Vermijd in elk geval werk in de zon tussen 12 en 15 uur wanneer de zon in Nederland op zijn krachtigst is.
  • Draag geen werkkleding met korte mouwen of korte pijpen. Draag een pet met een flap in de nek. Let op: niet alle kleding beschermt even goed. Dunne stof beschermt nauwelijks tegen straling van de zon. Maak eventueel gebruik van de speciale uv-werende kleding die sinds enkele jaren op de markt is.
  • Draag een uv-werende zonnebril (met CE-markering).
  • Smeer delen van de huid die niet door kleding bedekt kunnen worden (handen, gezicht) goed in met zonnebrandcrème. In Nederland is minimaal beschermingsfactor 10 noodzakelijk en herhaling na twee uur. Mensen die veel transpireren, kunnen beter vaker insmeren. Bedenk wel dat zonnebrandcrème de uv-straling niet volledig tegenhoudt. Het is dus geen vrijbrief om oneindig in de zon te werken. De zon vermijden blijft de beste remedie.

Zie ook: Werken bij hoge temperaturen

Bron: Arboportaal

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.