‘Te weinig sectoren met eigen arboregels’

0

Te weinig sectoren hebben zelf regels opgesteld om de veiligheid op de werkvloer te garanderen.

Dat stelde Robin Linschoten, de voorzitter van de commissie begeleiding arbocatalogi donderdag. Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken moet zich harder inzetten om te zorgen dat de achterblijvende sectoren deze arboregels snel afspreken, vindt de oud-politicus.

In totaal is de arbocatalogus in ruim 140 sectoren ingevoerd. Dat betekent dat meer dan de helft van de werknemers in een sector werkt waar eigen regels voor veilige arbeidsomstandigheden van toepassing zijn. Minstens vijftig sectoren hebben nog geen arbocatalogus.

Linschoten maakte de cijfers bekend tijdens een presentatie voor de Sociaal-Economische Raad (SER) in aanwezigheid van staatssecretaris De Krom. Sinds de invoering van de nieuwe Arbeidsomstandighedenwet per 2007 kunnen werkgevers en vakbonden in een arbocatalogus meer zelf bepalen hoe er veilig gewerkt wordt in een sector.

Arboregels

De Krom stelde dat nu in de eerste plaats werkgevers en vakbonden aan zet zijn om ervoor te zorgen dat in meer sectoren afspraken worden gemaakt over veilige arbeidsomstandigheden. Hij wees erop dat de overheid de afgelopen vier jaar 16 miljoen euro heeft geïnvesteerd in de arbocatalogi. Bovendien moet er nu flink bezuinigd worden om de overheidsfinanciën op orde te krijgen.

Maar de staatssecretaris maakte ook duidelijk het belangrijk te vinden dat er blijvend werk van de arbocatalogi wordt gemaakt. Hij verwacht op korte termijn een concreet voorstel van de sociale partners om ervoor te zorgen dat in meer branches eigen arbo-afspraken worden gemaakt. Op basis daarvan zal hij dan bekijken of en hoe de overheid nog iets kan bijdragen.

Lees ook
> RI&E-regels Arbeidsomstandighedenwet gewijzigd
> Meer bedrijven werken veilig bij het lossen van containers
> Arbobeleid facilitaire diensten in de zorg goed op gang

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.