Taak werkgever bij infectieziekten

0

Hoewel ebola nog niet in Nederland is geconstateerd, maakt de ebola-uitbraak je er wel weer attent op dat de werkgever het arbobeleid op orde moet hebben en hierin ook aandacht moet hebben voor infectieziekten zoals ebola.

De media staan vol van berichten over ebola, ook in relatie tot personeel en arbeid. Zo heeft Heineken het personeel uit Sierra Leone naar huis gestuurd, melden piloten en stewardessen zich uit angst steeds vaker ziek bij vluchten naar getroffen gebieden en bereiden Nederlandse ziekenhuizen zich voor op ebola-patiënten, met extra aandacht voor de veiligheid van hun personeel.

RI&E

In de Arbowet wordt in deze context gesproken van biologische agentia. Dit wordt gedefinieerd als: ‘levende organismen die een infectie, allergie of toxiciteit kunnen veroorzaken’. Als onderdeel van de risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) moet de werkgever blootstelling aan biologische agentia beoordelen. Dat betekent dat de aard, mate en duur van blootstelling wordt beoordeeld met als doel het gevaar voor werknemers te bepalen.

Maatregelen

Vanwege de bijzondere positie van biologische agentia is een speciaal bio-arbeidshygiënische strategie gelanceerd. Deze lijkt sterk op de normale arbeidshygiënische strategie die de Arbowet voorschrijft, maar heeft een aantal specifieke elementen die vooral van toepassing zijn op infectieziektes. Voorbeelden van maatregelen die genomen kunnen worden zijn:

–       Maak contact overbodig: kranen en deuren automatiseren;
–       Geen katoenen handdoeken, wel papieren;
–       Houd alles goed schoon;
–       Beperk het aantal werknemers op een bepaalde plek;
–       Geef voorlichting.

De maatregelen moeten genomen worden zover zij technisch uitvoerbaar zijn. Economische afwegingen mogen hierin niet meetellen.

Beroepen

Infectieziekten kunnen in tal van beroepen een risico zijn. Vanzelfsprekend is wellicht de gezondheidszorg, maar dit is zeker niet de enige sector. Afhankelijk van de sector kunnen andere biologische agentia een gevaar vormen. Zo moeten werkgevers in de agrarische sector rekening houden met bacteriën en schimmels, werkgevers in de kinderopvang met infectieuze agentia en werkgevers van kantoorpersoneel met legionella in koel- of bevochtigingssystemen. En werknemers die een ziekte van hun reisbestemming meenemen, kunnen natuurlijk in alle sectoren voorkomen.

Kijk voor een overzicht van verschillende beroepsgroepen en de mogelijke blootstelling aan biologische agentia op de website van het Kennissysteem Infectieziekten en arbeid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.