Subsidie helpt veiligheid bevorderen

0

Economische stimuleringsregelingen die bedoeld zijn om veiligheid en gezondheid op het werk te stimuleren zijn effectief. Ze bevorderen daadwerkelijk goede arbeidsomstandigheden.

Dat blijkt uit onderzoek van het Europese agentschap EU-OSHA, voor veiligheid en gezondheid op het werk. Een aantal resultaten:

[([002_rb-image-1631431.jpeg])]

Het Nederlandse subsidieprogramma voor investeringen in nieuwe arbo-vriendelijke machines en uitrusting heeft geleid tot een verbetering van de arbeidsomstandigheden in 76 procent van de deelnemende ondernemingen.

[([003_rb-image-1631432.jpeg])]

In de Finse landbouwsector is het ongevallencijfer dankzij een stimuleringsregeling met meer dan 10 procent gedaald.

[([004_rb-image-1631433.jpeg])]

In de Duitse slachtsector is het aantal meldplichtige ongevallen sinds de invoering van de stimuleringsregeling in 2001 met meer dan 25 procent gedaald.

De resultaten zijn gebaseerd op casestudies in het midden- en kleinbedrijf. Volgens het agentsschap tonen analyses aan dat goed beleid op dit terrein zeer grote financiële voordelen kan bieden. Volgens onderzoeken levert elke euro die in goede veiligheid en gezondheid op het werk geïnvesteerd wordt naar schatting 2,2 euro op en is de kosten-batenverhouding van veiligheids- en gezondheidsmaatregelen gunstig.

Bron: Arboportaal

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.