Stress op het werk maakt zorgpersoneel ziek

2

Zorg- en welzijnsinstellingen moeten meer doen tegen een te hoge werkdruk en agressie waar hun werknemers last van hebben.

 

De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, kondigt woensdag een speciale controleactie in de sector aan.

De helft van het ziekteverzuim dat met het werk te maken heeft, is onder zorg- en welzijnsmedewerkers toe te schrijven aan stress door druk en agressie waaraan het personeel blootstaat. Volgens een woordvoerster van de Inspectie ligt het ziekteverzuim met 5,2 procent in deze sector ook ongeveer een kwart hoger dan het gemiddelde van 4,2 procent.

Voor de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) is in 2012 en 2013 het aanpakken van werkdruk een van de belangrijkste speerpunten. In de sector zorg en welzijn werken ruim 1,2 miljoen mensen. ,,Het is belangrijk dat deze werknemers gezond blijven werken tot aan hun pensioen. In een sector waar door de vergrijzing een personeelstekort dreigt, is het des te belangrijker dat het huidige personeel behouden blijft”, aldus de inspectiedienst.

De Inspectie SZW wijst erop dat werkgevers verplicht zijn maatregelen te treffen als hun personeel door werkdruk ziek of arbeidsongeschikt wordt. ,,Doen ze dat niet, dan wordt handhavend opgetreden”, waarschuwt de inspectiedienst.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Shahaira Castillo op

  Nou voor mij denk ik kom deze artikel te laat geloof ik.
  Ik ben ontslagen met een contract van wedezijdsegoedkeuring mij huidigewerkgever zou me verder begeleiden bij UWV.
  Nou ik heb geen uitkering nu niks.
  ik heb bezwaarschrift gemaakt op de besluit van UWV.
  En ik heb nu een rechtzaak lopen tegen mijn ex werkgever.
  Nou van de kant van mijn werkgever is er geen enkel medewerking van hun kant naar mij toe om me aan het werk te houden.
  Ik zit nu thuis in afwachting van de besluit van mijn bezwaarschrift tegen UWV en afwachting wanner mijn zaak tegen mijn ex werkgever voor komt.
  Ik werd als een stuk vuil behandeld en ontslagen.

  Dank u.

 2. Peter Beenen op

  Dan moeten ze een keer in Gelderland gaan controleren. Daar is goed wat mis. Wie de schoen past……