SP-actie bij Arbeidsinspectie om werkdruk TNT

0

De SP voert maandagochtend actie bij het kantoor van de Arbeidsinspectie in Utrecht voor ‘onafhankelijk onderzoek’ naar de werkdruk bij postbedrijf TNT.

Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen van de SP vindt het niet kunnen dat demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) het onderzoek overlaat aan de arbodienst, die door de werkgever zelf wordt betaald.

Gesthuizen wil met tien TNT-medewerkers een serie klachten over het bedrijf indienen bij de Arbeidsinspectie. De liberalisering van de postmarkt heeft volgens de SP geleid tot harde concurrentie op arbeidsvoorwaarden. Sindsdien zou er bij TNT sprake zijn van een verziekte sfeer door reorganisaties en intimidatie van personeel, dat onder steeds hogere druk moet werken.

De Tweede Kamer heeft voor de zomer een SP-motie aangenomen, waarin wordt gevraagd om onafhankelijk onderzoek door de Arbeidsinspectie. Maar volgens Donner heeft het geen zin de inspectiedienst het onderzoek te laten uitvoeren, omdat er geen klachten zijn ingediend over werkdruk en psychosociale arbeidsbelasting bij TNT.

Gesthuizen noemt de reactie van de minister vreemd, omdat onder meer haar partij en ook vakbonden al diverse keren aan de bel hebben getrokken over “intimidatie, treiteren, het niet uitbetalen van uren en het geen rekening houden met ziekte” bij TNT. Bovendien stelt ze dat de Arbeidsinspectie wel vaker op onderzoek uitgaat zonder officiële klachten, als er wel andere signalen van misstanden zijn.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.