Slechts 40 procent RI&E in orde

0

De RI&E vormt de basis voor arbobeleidsvoering en is hèt startpunt voor verbeteracties in een organisatie. Maar iets meer dan veertig procent van de bedrijven heeft de RI&E op orde.

Met de introductie van de branche-RI&E is in feite uitgesproken dat zelfwerkzaamheid met name in kleine bedrijven mogelijk én wenselijk is. Vanuit het oogpunt van wetgeving is de drempel hiermee lager dan ooit. Toch heeft dit nog niet de beoogde acceptatie en verspreiding van de RI&E opgeleverd. Dit komt onder andere door onvoldoende bekendheid en te hoge kosten voor het opstellen van de RI&E.

Verbeterpunten

De gebruiksvriendelijkheid van zowel taal als automatiseringstechniek kan bij veel instrumenten echt veel beter. Voorschriften in beschikbare catalogi zijn niet erg duidelijk. Communicatie over nut en noodzaak van de RI&E, met praktische tips over hoe een RI&E en bijbehorend Plan van Aanpak gemaakt moet worden, vormen de sleutel tot verbetering van acceptatie van de RI&E.

Het hele artikel is te lezen in het augustusnummer van ArboMagazine.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.