Slechte naleving arboregels bij puinbrekers

0

Bedrijven die werken met mobiele puinbrekers nemen het vaak niet zo nauw met de arboregels. De Inspectie SZW maakte boeterapporten op bij 13 van de 26 geïnspecteerde bedrijven.

Verder constateerde de Inspectie bij driekwart van de mobiele brekers één of meer overtredingen. Daarbij gaat het vooral om machineveiligheid en valgevaar. Bij 1 op de 3 overtredingen ging het om veiligheidsrisico’ s zoals een onveilig ingerichte arbeidsplaats, valgevaar en het gevaar om tussen bewegende delen van de machine te komen. In 12 gevallen was de situatie zo gevaarlijk, dat de werkzaamheden op last van de Inspectie onmiddellijk zijn stilgelegd. In nog 4 gevallen zijn de werkzaamheden preventief stilgelegd.

Bovendien doen de geïnspecteerde bedrijven niet genoeg om de werknemers te beschermen tegen (kwarts)stof en uitlaatgassen. Bij 44 procent van de overtredingen waren onvoldoende maatregelen getroffen om blootstelling aan fijn stof zoals kwartsstof en dieseluitlaatgassen te voorkomen of te verminderen.

Mobiele puinbrekers breken en bewerken op locatie puin tot diverse steenachtige producten, die weer gebruikt worden in de wegenbouw en bij de productie van beton.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.