Risico’s bij inhuren extra personeel december

0

Met de feestdagen voor de deur worden de personeelsplanningen van ondernemers in het MKB flink opgerekt. Vooral in de horeca en retail kunnen ondernemers extra handjes gebruiken. Zij zijn echter niet altijd op de hoogte van de risico’ s die het inhuren van personeel met zich meebrengt.

Onverwachte risico’s bij het inhuren van extra personeel zijn:

  1. Medewerkers maken te veel uren  de Arbeidstijdenwet regelt de maximale werktijden en minimale rusttijden van medewerkers. Een medewerker mag bijvoorbeeld maar 40 zondagen per jaar werken, tenzij meer zondagen zijn vastgelegd in een collectieve regeling en bij volledige instemming van de medewerker. Daarnaast zijn jeugdigen slechts beperkt inzetbaar. Zij dienen zich te houden aan de Arbeidstijdenwet.
  2. Medewerkers krijgen niet voldoende pauze  de Arbeidstijdenwet bepaalt dat medewerkers minimaal een pauze van 15 minuten moeten krijgen. Pauzes korter dan 15 minuten gelden als arbeidstijd en moeten gewoon uitbetaald worden.
  3. Verantwoordelijkheid voor tijdelijke medewerkers  indien een medewerker arbeidsongeschikt raakt, dan is de werkgever verplicht om de medewerker maximaal twee jaar door te betalen. Dit geldt dus ook voor tijdelijke medewerkers, ongeacht het aantal uren dat zij gewerkt hebben.
  4. Verplichtingen tegenover oproepkrachten  een oproepkracht die ziek wordt moet wel uitbetaald worden. Een oproepkracht heeft recht op uitbetaling van het gemiddeld aantal gewerkte uren van de laatste 13 weken.
  5. Rechten van oproepkrachten  een oproepkracht heeft per ongeplande oproep recht op minimaal drie uur uitbetaling, zelfs wanneer er minder gewerkt is. Deze regel geldt echter niet wanneer het gaat om een vooraf overeengekomen oproep.

Zorg ervoor dat je goed geadviseerd de decembermaand in gaat en je je goed laat informeren door een HR specialist of de personeelszaken uitbesteedt aan bijvoorbeeld een payrollbedrijf.

Bron: Please Payroll

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.