Probleemanalyse re-integratie

1

In de probleemanalyse legt de arbodienst of bedrijfsarts vast wat de situatie van de werknemer is, welke beperkingen hij heeft en wat dit betekent voor zijn mogelijkheden om te werken.

Er zijn twee soorten probleemanalyses: een beknopte en een volledige analyse.

Beknopte probleemanalyse

De beknopte probleemanalyse wordt gebruikt als het ziekteverzuim ook met re-integratiemaatregelen niet veel verkort kan worden. Te denken valt aan mensen met een hernia of een gebroken been.
In deze analyse staan voorlopige conclusie, verzuimreden(en) en advies. In de analyse staan:

 • het einddoel van de re-integratie;
 • het voorgestelde werkhervattingsadvies;
 • de evaluatiemomenten.

Het advies is voor werkgever en werknemer de basis voor het plan van aanpak voor re-integratie.

Volledige probleemanalyse

De bedrijfsarts gebruikt de volledige probleemanalyse in complexe verzuimaangelegenheden. In deze analyse staan de onderdelen:

 • voorlopige conclusie;
 • alle informatie
 • oordeel van informatie;
 • advies;
 • visie werknemer;
 • informatie van de huisarts.

Als tussentijds zaken veranderen (bijvoorbeeld de duur van het verzuim) dan moet de analyse worden aangepast.

In de analyse staan drie mogelijke re-integratieactiviteiten:

 • aanpassingen op het werk (bijvoorbeeld andere meubels),
 • acties om de zieke werknemer geschikt te maken voor werk (bijvoorbeeld stresstrainingen, timemanagementcursus),
 • acties die de zieke werknemer begeleiden naar ander werk bijvoorbeeld (omscholing, beroepskeuzeadvies en bemiddeling).

De werkgever is verantwoordelijk voor het bewaren van alle documenten die over de re-integratie van de werknemer worden opgesteld.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Peter van Heel op

  Ik ben nu 21.5 maand thuis. Vanaf oktober 2010 heb ik niets meer vernomen van mijn baas. Woensdag 25 mei heb ik voor het eerst weer een gesprek met hem en zijn vrouw gehad. Hierin werd gelijk gezegd dat er binnen het bedrijf GEEN re-integratie mogelijk was omdat mijn werk “Niet meer bestond”. Het werk is er nog wel maar is verdeeld over meerdere mensen. Er is NOOIT een of ander op papier gezet door hem. De bedrijfarts schrift op 28 mei:Mijn advies is een nieuwe start te maken bij een andere werkgever om terugval in de klachten te voorkomen door de kwetsbare arbeidsverhoudingen bij deze werkgever. Ik eis re-integratie bij mijn oude werkgever, Hij wil alleen van me af vanwege m ijn hoge salaris en er is binnen de zaak zeker werk dat ik kan doen, alleen dat wil hij niet. Hij is degene die door verhalen aan personeel te vertellen mij zover heeft gekregen een eind aan mijn leven heb proberen te maken, daarna nogmaals onwaarheden heeft verteld tijdens mijn ziekte en met zijn laatste brief mijn nogmaals over de rand heeft gekregen waardoor ik bij de GGZ me vrijwillig heb laten opnemen en daarna 7 maanden een dagprogramma heb gedaan. Nu ik zover ben om weer te re-integreren geeft hij niet thuis en schakeld hij een buro in om mij elders onder te brengen. Ik heb 15 jaar voor het bedrijf mezelf kapot gewerkt. KAN HIJ DIT ZOMAAR MAKEN? Hij heeft NOOIT enige inspanning gedaan of een papier samen met mij opgesteld, acties ondernomen of wat dan ook. Mijn advocaat zegt dat ik re-integratie op moet eissen binnen het bedrijf en ik wil dat ook. Kan dat? We zijn een gespecialiseerd bedrijf waar er maar weinig van zijn, tevens staat in mijn arbeidscontract dat ik NIET bij een concurent mag gaan werken. Hoe moet er dan passend werk worden gevonden?
  Kunt u mij maandag 30 mei hierover terug bellen?
  Bedankt alvast.

  Groeten, Peter