Privézaken op straat door verzuimbedrijven

2

Commerciële verzuimbedrijven schenden de privacy van werknemers van hun opdrachtgevers. Dat blijkt uit een uitzending van Zembla.

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) gaat de bedrijven die voor werkgevers controleren of een medewerker echt ziek is, onder de loep nemen.

In het programma is te zien dat callcentermedewerkers van het bedrijf Verzuimreductie.nl die de zieke werknemers te woord staan, een uitgebreid dossier met medische gegevens aanleggen. Ook krijgen de telefonisten inzage in intakeverslagen van psychologen. Werkgevers konden deze dossiers vervolgens weer inzien.

Volgens een woordvoerder van Verzuimreductie.nl is het beeld dat Zembla geeft ongenuanceerd en eenduidig. ,,We geven alleen informatie aan werkgevers als daar eerst toestemming voor is gevraagd. Bovendien hebben wij niet zomaar telefonisten in dienst, maar hbo-geschoolde ‘case-managers’. We behandelen 70.000 gevallen per jaar en in 3 jaar tijd is er eenmaal een sanctie opgelegd omdat er iets fout ging.”

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Luna Claire op

    Sinds de wet Poortwachter zitten de werkgevers op de stoel van de arts en de bedrijfsarts. Een slechte zaak voor zowel de werknemer, de status van de arts, cq. het beroepsgeheim van artsen.

  2. Goed dat het CBP onderzoek doet. Uit de reportage bleek nauwelijks iets van niveau bij de medewerkers. Als er sprake is van HBO niveau ben ik benieuwd waar dat is opgedaan. Overigens als dat zo is, dan zou dat meer zijn dan de top van die organisatie. Dat was bedroevend bleek uit de beantwoording van vragen.