Overtredingen bij vakantieparken en asperge- en champignontelers

0

Tijdens controle van de Inspectie SZW zijn verschillende vakantieparken en aspergetelers naar voren gekomen die verdacht worden van het overtreden van arbeidswetten. Bij zes vakantieparken in Zeeland en bij vier aspergetelers in Limburg en Brabant zijn onder meer werknemers aangetroffen die langer werkten dan wettelijk toegestaan.

Tijdens de controle bij een Limburgse aspergeteler vluchtte een buitenlandse werknemer. Een andere, illegale, werknemer had geen identiteitsbewijs en is overgedragen aan de politie. Bij de vakantieparken ging het voornamelijk om schoonmakers die naast hun loon ook een uitkering hadden.

Risicoperiode

Deze tijd van het jaar is een risicoperiode waarin bij beide sectoren veel werknemers lange dagen moeten maken of uitgebuit of onderbetaald worden, aldus de inspectie. Als onderkomens op vakantieparken van huurder wisselen, moeten deze goed schoongemaakt worden en de asperges zijn nu klaar om gestoken te worden.

Champignonbedrijven

Een andere sector waarin de arbeidswetten veelal overschreden worden, is de champignonteelt. De Inspectie SZW constateerde tussen 2011 en 2014 in 20 procent van de bedrijven in de champignonsector overtredingen. Illegale werknemers en onderbetaling kwamen het vaakst voor bij de champignontelers. De inspectie deed dit onderzoek onder de naam Tweede Interventieteam Champignons, samen met de Belastingdienst, het UWV, de Sociale Verzekeringsbank, politie en gemeenten.

Bron: ANP, NRC.nl

Lees ook: Schijnconstructie: niet werken, wel salaris en Wet aanpak schijnconstructies per 1 juli van kracht

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.