Oudere leraren vaker ontslagen

0

Oudere leraren verliezen steeds vaker hun baan. Vaak is een conflict over bijvoorbeeld te hoge werkdruk of ongeschiktheid de oorzaak van het ontslag. Dat heeft lerarenvakbond CNV Onderwijs donderdag gezegd.

Wegpesten
Sinds 2010 verdubbelde het aantal 58-plussers dat bij de vakbond aanklopte voor hulp, aldus CNV. Dit jaar behandelde de vakbond 551 ontslagzaken. Situaties waarin deze leraren zitten, variëren van wegpesten tot het aanbieden van een vertrekregeling.

Afrekencultuur
‘We komen echt schrijnende gevallen tegen van mensen die zich bij het grofvuil gezet voelen’, zegt voorzitter Helen van den Berg van CNV Onderwijs. Van den Berg spreekt van een ‘afrekencultuur’ binnen het onderwijs. ‘Dat was zeven, acht jaar geleden niet zo’, zegt ze.

Persoonsgebonden kwesties
In zo’n 90 procent van de gevallen waren persoonsgebonden kwesties de oorzaak van het ontslag. In de overige gevallen was de reden van ontslag van bedrijfseconomische aard.

Werkdruk
Werkdruk is een serieus probleem voor een op de drie werknemers, bleek eerder.  Zo’n 150.000 tot 300.000 werknemers melden zich ziek vanwege stress op het werk. Een werknemer die verzuimt als gevolg van hoge werkdruk kost het bedrijfsleven jaarlijks veel geld. Werkgever en werknemer moeten hier alert op zijn.

 

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

Redactie XpertHR Actueel

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat jij op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

Reageer