Ook hoveniers en glazenwassers in vorst-WW

0

Niet alleen de bouw, maar ook hoveniers en glazenwasbedrijven doen een beroep op de vorst-WW. Uitkeringsinstituut UWV zei dinsdag vierhonderd aanvragen binnen te hebben voor de bijzondere WW-regeling.

Werkgeversorganisatie Bouwend Nederland verwacht dat duizenden aannemers van de regeling gebruik zullen maken. Door het aanhoudende winterse weer zijn veel bouwbedrijven in de problemen geraakt. Op talloze bouwplaatsen ligt het werk stil, terwijl de werknemers wel moeten worden doorbetaald.

Werkgevers die voor de vorst-WW in aanmerking komen, krijgen driekwart van het betaalde loon terug van de overheid. Dat wordt betaald uit de WW-fondsen. Werknemers die onder de regeling vallen, blijven in dienst van hun werkgever en teren niet in op hun opgebouwde WW-rechten.

In de Werkloosheidswet zit een regeling voor buitengewone natuurlijke omstandigheden ingebouwd, waarvan bijvoorbeeld ook bij wateroverlast gebruik gemaakt kan worden. De afgelopen tijd met het strenge winterweer kon de bouw echter geen aanspraak maken op deze speciale WW, omdat de sector al met vakbonden in de cao afspraken had gemaakt over vorstverlet. Dan moet eerst de voorziening in de cao worden benut.

Het probleem was dat Bouwend Nederland nog in overleg was met verzekeraars om de cao-regeling voor vorstverlet mogelijk te maken. Volgens een woordvoerder van minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) hebben werkgevers en vakbonden in de bouw de minister daarom gevraagd of hij ermee kon instemmen dat hun cao-afspraken over vorstverlet tijdelijk (tot 1 april) worden opgeschort. Donner is daarmee akkoord gegaan.

De minister heeft het voor de bouw mogelijk gemaakt dat ondernemers met terugwerkende kracht vanaf 1 februari een beroep kunnen doen op de speciale WW-regeling. De regeling is tijdelijk en loopt tot april dit jaar, zolang de opschorting van de cao-afspraken duurt. Volgens een woordvoerster van het UWV hebben hoveniers en de glazenwasbedrijven ook de regelingen voor vorstverlet uit hun cao moeten halen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.