Onvoldoende maatregelen agressie bij gemeenten

0

Bij een aantal gemeenten worden er nog onvoldoende maatregelen genomen om agressie en geweld tegen te gaan.

Dat concludeert de Inspectie SZW op basis van inspecties die in 2012 en 2013 zijn uitgevoerd. In totaal zijn 56 gemeenten geïnspecteerd. Bij 32 gemeenten was nog niet alles in orde. De Inspectie SZW meldt dat het in de meeste gevallen ging om tekortkomingen die eerder niet waren vastgesteld. Het merendeel  van de overtredingen werd dan ook met een waarschuwing bestraft.

De meeste overtredingen werden geconstateerd bij de publieksbalies. In totaal zijn er 99 publieksbalies geïnspecteerd. Bij 55 daarvan (55%) zijn in totaal 119 overtredingen vastgesteld. Dit komt neer op gemiddeld twee overtredingen per balie.

Bij de sociale diensten van de gemeenten werden minder overtredingen vastgesteld. In totaal zijn 59 locaties bezocht. Bij 23 locaties (39%) werden overtredingen geconstateerd.

Weetje
In de sector openbaar bestuur heeft 11,5% van de medewerkers wel eens te maken gehad met lichamelijk geweld van externen. Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden die TNO vorig jaar onder Nederlandse werknemers heeft gehouden.

Arbomaatregelen

De werkgever  moet werknemers beschermen tegen agressie en geweld. Omdat er bij gemeenten geen landelijke aansturing is, kan elke gemeenten haar eigen beleid voeren en maatregelen nemen op dit gebied. Hierdoor ontstaan er in de praktijk grote verschillen tussen de gemeenten en zelfs tussen verschillende afdelingen van gemeenten, zo concludeert de Inspectie SZW.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.