Onbeleefdheid op de werkvloer is besmettelijk

1

Onbeschoftheid op het werk verspreidt zich als een lopend vuurtje, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het ervaren van onbeleefd gedrag zorgt ervoor dat mensen dit ook in een later stadium verwachten. Deze verwachting zorgt ervoor dat mensen zich onbeleefder gaan gedragen tegenover anderen.

Deze conclusies worden getrokken uit een onderzoek waarover gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Applied Psychology door Foulk et al., 2015.

In een experiment werd studenten gevraagd te onderhandelen met andere studenten. Studenten die aangaven met iemand onderhandeld te hebben die onbeleefd was, werden zelf later ook als grof getypeerd, zo vonden de wetenschappers. Dit effect bleef zelfs in stand als er tussen de eerste en tweede onderhandeling een week tijd zat.

Onbeleefdheid verspreid zich zo gemakkelijk, omdat mensen er opmerkelijk tolerant tegenover staan, aldus wetenschapper Foulk. “Een deel van het probleem is dat we over het algemeen dergelijke gedragingen tolereren, terwijl ze echt erg schadelijk zijn. Onbeleefdheid heeft een ongelooflijk krachtig negatief effect op de werkvloer.”

Grofheid verspreid zich ook zo makkelijk omdat het het brein prepareert voor het detecteren van dergelijk gedrag. In een vervolgstudie werd geconstateerd dat mensen die getuige waren van een onbeleefde interactie daarna eerder grove woorden op een woordenlijst aanwezen. Zodra je dus onbeleefdheid ervaart ben je er extra alert op.

Foulk roept werkgevers dan ook op om deze dagelijkse onbeleefdheden serieuzer aan te pakken: “Onbeleefdheid kan escaleren in bijvoorbeeld agressie, maar het heeft in ieder geval een negatief effect op prestaties. Werkgevers zouden er echt iets aan moeten doen en het niet zomaar op zijn beloop moeten laten.”

Bron: Spring.org

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Wilga Janssen op

    Met andere woorden: je beschaafd dus beleefd gedragen is een dun laagje vernis. Maar wel een enorm belangrijk laagje vernis. Eigenlijk weten we dat wel… Ons eigen belang en onze eigen, niet altijd even doordachte gedachten, vieren al snel de boventoon. Iedereen hoort en ziet het dagelijks, bij zichzelf en om zich heen, op het werk, op de snelweg, in de supermarkt. 

    Besteden we in onze huidige tijd in ons land te weinig aandacht aan ‘je beschaafd gedragen’? Hadden vorige generatie opvoeders (netjes met 2 woorden spreken, een hand geven, opstaan voor ouderen etc) toch meer gelijk dan we nu denken? En is er eigenlijk weinig mis met de Engelse beleefdheid?