NS vraagt hulp bij geweld tegen personeel

1

Als het aan de NS ligt, helpen reizigers mee om geweld tegen treinpersoneel te stoppen. Dat schrijft directeur NS Reizigers Ingrid Thijssen zaterdag in een open brief op de website van de NS.

Persoonlijke veiligheid staat voor Thijssen voorop, ,,maar bent u getuige van een escalerend incident, houd uw oren en ogen open en biedt een helpende hand waar mogelijk” schrijft de NS-directeur. ‘Wij kunnen het echt niet alleen’, aldus Thijssen.

Ze verwijst in de brief naar twee recente gevallen van ernstig geweld waarbij een hoofdconducteur bewusteloos werd geslagen in de trein en een machinist werd mishandeld. ‘Handen af van het personeel in het OV’, schrijft Thijssen.

Volgens haar wordt het NS-personeel dagelijks beledigd of agressief bejegend. Bovendien neemt de intensiteit van het geweld toe. De gevolgen hiervan zijn groot voor zowel slachtoffers als hun collega’s, zegt de NS Reizigers directeur. Personeel op de trein voelt zich niet meer veilig en niet vrij om mensen op hun gedrag aan te spreken, schrijft ze in de brief.

De NS werkt toe naar een treinverbod voor geweldplegers.

Vakbond FNV Spoor doet zaterdag ook een duit in het zakje en roept de politiek op om OV-bedrijven te steunen in de bestrijding van agressie en geweld. Vakbondsbestuurder Roel Berghuis wil bovendien dat in elk stationsgebied een onafhankelijk regisseur sociale veiligheid wordt aangesteld. Reizigersorganisatie Voor Beter OV pleit zaterdag voor de mogelijkheid voor reizigers om aangifte te kunnen doen tegen geweldplegers in de trein zonder dat ze hun woonadres bekend hoeven te maken.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jan Onderwater op

    Oplossing is simpel. Geweld bestraffen met 5000 euro boete per keer. Niks meer en niks minder. Dat laat je in alle media zetten en op TV verschijnen. Dat doe je 4 weken lang met een ingangsdatum en dan gaan hakken bij al die randdebielen die niet van NS personeel kunnen afblijven. Maar omdat we hier omgeven zijn met linkse rechters en slappe politici komt dit voorstel niet van de grond. Dit is de enige oplossing. Al dat slappe gedoe, dat zet geen zoden aan de dijk. En heb je een uitkering, jammer dan wordt je te werk gesteld totdat de schuld is ingelost. Strand schoonmaken langs de gehele kust geeft werk genoeg. Aanpakken van uitschot. Met vr gr Jan