Nog veel mis met arbo in glastuinbouw

0

De Inspectie SZW heeft vorig jaar veel overtredingen aangetroffen in de glastuinbouwsector. De inspectiedienst bezocht 421 bedrijven. Bij slechts 49 procent was alles in orde.

Dat betekent dat bij 213 bedrijven één of meer overtredingen werden geconstateerd. De meeste overtredingen waren op het gebied van machineveiligheid en het werken met gevaarlijke stoffen. Bij dit laatste moet gedacht worden aan momenten dat  ergewasbeschermingsmiddelen gespoten waren in de kas en er daarna werkzaamheden werden uitgevoerd. Deze blootstelling kan door inademing of huidcontact gezondheidsschade veroorzaken.

Er zijn opvallend weinig overtredingen vastgesteld ten aanzien van het geldende arbeidsverbod om kinderen in een periode van veertien dagen nadat er is gespoten, in de kassen te laten werken, aldus de Inspectie SZW. ‘De bedrijven blijken behoorlijk op de hoogte te zijn van de regels hieromtrent.’

[([002_RBIAdam-image-1320535.jpeg]:inzetgroot)]

Soorten arbo-ovetredingen glastuinbouwsector

De inspecties werden tussen april en november 2012 uitgevoerd. De Inspectie SZW noemt het percentage bedrijven met overtredingen in vergelijking tot eerdere inspectieprojecten in de glastuinbouw relatief laag.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.