Nibud zet coach in voor schuld op werkvloer

0

Sinds de crisis is het aantal mensen met problematische schulden verdubbeld. Het merendeel van hen heeft betaald werk. Volgens het Nibud is dat niet alléén voor de werknemer vervelend en worden ook werkgevers op kosten gejaagd. Speciaal opgeleide coaches moeten oplossing bieden.

Vier op de vijf bedrijven hebben personeel met geldproblemen, blijkt uit Financiële problemen op de werkvloer, een rapport van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De kosten daarvan lopen zo hoog op, dat bedrijven vaker zelf besluiten hun personeel te helpen om uit de problemen te komen. Omdat er steeds vaker advies werd gevraagd door werkgevers, zet Nibud speciale coaches voor bedrijven met werknemers in de financiële problemen.

Loonbeslag
Werkgevers krijgen vaker verzoeken om voorschot op het loon en hebben te maken met ziekteverzuim van personeel met betalingsachterstanden. Een loonbeslag verwerken kost een bedrijf al snel een uur werk , meldt het Nibud. Ook hebben werkgevers te maken met extra verzuim door medewerkers die psychische problemen hebben vanwege schulden.

Coaches

Speciaal opgeleide coaches van het Nibud gaan ondernemers helpen. De coaches gaan aan de slag met de werkgever-werknemerrelatie, angst voor ontslag bij de werknemer en angst voor hoge kosten bij de werkgever. De coaches zijn er voor alle medewerkers met financiële problemen. Wel moet de werkgever de aanvraag doen, en de kosten voor zijn rekening nemen.

Bron: Nibud
Lees ook: budgetcoach tegen stijging loonbeslagen

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.