‘Naleving arboregels op schepen laag’

0

De arboregels op Nederlandse zeeschepen worden nog steeds slecht nageleefd. De arbeidsomstandigheden op zeeschepen zijn tussen 1 mei 2008 en 1 mei 2010 niet veranderd ten opzichte van de periode 2007-2008.

Dat concludeert de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) in een rapport, dat dinsdag is verschenen.

IVW controleerde tussen 2008 en 2010 453 schepen. Slechts bij een derde daarvan waren de arbeidsomstandigheden in orde. Bij de rest werden in totaal 766 gebreken geconstateerd. Bij zeven schepen waren ze zo ernstig dat ze tijdelijk niet mochten doorvaren. Bij die schepen ging het om problemen bij de bemanning en bemanningsdocumenten. In een aantal gevallen kwam het aantal bemanningsleden niet overeen met wat er op de officiële documenten stond. Ook werden er gebreken geconstateerd met monsterboekjes, geneeskundige verklaringen en arbeidscontracten.

In de meeste gevallen ging het bij de gecontroleerde schepen om organisatorische zaken. Zo kwam het voor dat de arbeids- en rusttijdenregistratie niet klopte. Andere problemen waren gebrekkige brandveiligheid en een gebrek in de manier waarop schepen legionella proberen te voorkomen.

Lees ook:
> Werkomstandigheden zorgelijk op scheepswerven

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.