‘Minder slaap door werkdruk’

0

Een op de zes Nederlanders met een baan zegt door het werk vaak niet aan voldoende nachtrust toe te komen.

20 procent vindt zichzelf niet altijd even scherp en doezelt op kantoor af en toe weg. Een kwart van de ondervraagden neemt soms een opwekkend middel om beter zijn werk te doen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waak Onderzoek (NSWO).

NSWO-voorzitter Hans Hamburger zegt dat het duidelijk is dat slaap en werk elkaar beïnvloeden. Uit de enquête komt naar voren dat bijna 30 procent van de ondervraagden aangeeft regelmatig wakker te liggen van het werk.
Mensen die meer dan 50 uur per week werken, slapen gemiddeld bijna een uur korter per nacht. ,,Gezonde slaap is belangrijk, maar het werk gaat wel voor”, zegt neuroloog en slaapdeskundige Hamburger van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Slaaptekort komt vooral voor bij avondtypes. Die vallen gemiddeld bijna anderhalf uur later in slaap dan ochtendtypes. Op werkdagen moeten avondmensen wel vroeg op en worden dus niet uitgerust wakker of verslapen ze zich.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 1000 gezonde Nederlanders met een betaalde baan.

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.