Minder agressie onder collega’s in gevangenissen

0

Intimidatie, bedreiging en geweld onder gevangenispersoneel is de afgelopen jaren sterk gedaald. Dit blijkt volgens het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie uit een tevredenheidsonderzoek.

Dit jaar zegt 18 procent van de medewerkers van gevangenissen wel eens met agressie door collega’s of leidinggevenden te maken te hebben gehad, aldus het WODC. In 2007 was dat nog 34 procent. Van de medewerkers deed 62 procent, 6688 personen, mee aan dit onderzoek.

Agressie tussen collega’s
Volgens het WODC zijn hiermee alle doelstellingen die toenmalig staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie in 2008 heeft gesteld, ruimschoots gehaald. Zij wilde dat agressie tussen collega’s onderling met 30 procent daalde en agressie door leidinggevenden met de helft.

Agressie door gedetineerden
Opvallend noemt de onderzoeksinstelling dat het personeel meldt dat agressie door gedetineerden is gestegen. In 2007 zei 46 procent van de medewerkers dat te hebben meegemaakt, in 2011 54 procent.

Leiderschap en veiligheid
De precieze oorzaak voor de daling is niet bekend, maar diverse maatregelen hebben gunstige effecten gehad, aldus het WODC. Er is bijvoorbeeld aandacht geweest voor leiderschap, werkstress, moreel bewustzijn en veiligheid. Dat het op deze gebieden beter gaat dan een paar jaar geleden, hangt volgens het WODC samen met de daling aan onderlinge agressie-incidenten.

Lees ook:
Extra controle op agressie tegen personeel
Overleg over werkdruk gevangenispersoneel
Gevangenispersoneel vaak niet gekwalificeerd
Cipiers verzetten zich tegen komst gevaarlijke gangster

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.