Meerjarenplan voor veiliger werk in metaal

0

De metaalsector gaat volgens een meerjarenplan tot 2015 de werkplekken veiliger en gezonder maken.

De Inspectie SZW heeft daarover afspraken gemaakt met werkgevers- en werknemersorganisaties. Zo worden in bedrijven coaches ingezet die gaan adviseren over betere arbeidsomstandigheden. De voormalige Arbeidsinspectie ontwikkelt ook met sociale partners en opleidingsinstituten een digitaal hulpmiddel voor jonge werknemers om veiliger met machines om te gaan.

Dat heeft de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) woensdag aangekondigd. Volgens de Inspectie SZW ligt het risico op een ernstig ongeval in de metaal nog altijd twee keer zo hoog als gemiddeld in Nederland op de werkvloer. In 2010 werden 180 ernstige ongelukken geteld, waarvan vijf met dodelijke afloop. De meesten werden veroorzaakt door het niet goed werken met machines en onveilig ingerichte werkplekken.

In de scheepsbouw zorgt vallen van hoogte soms voor ernstige ongevallen. In deze branche vormt blootstelling aan gevaarlijke stoffen ook voor gezondheidsrisico’s. De Inspectie SZW is wel tevreden over de vorderingen in de sector op het gebied van bescherming tegen lasrook. Steeds vaker zouden bedrijven maatregelen treffen om blootstelling aan schadelijke stoffen die vrijkomen bij het lassen, zoveel mogelijk terug te dringen.

Tijdens het meerjarenplan blijft de inspectiedienst voorlichting geven aan metaalbedrijven over gezond en veilig werken. Ook wordt gericht gecontroleerd bij bedrijven die eerder steken lieten vallen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.