Meer werknemers last van overspannenheid door werk

0

Het aantal werknemers dat zich ziek meldt door burn-out of overspannenheid stijgt. Dat meldt het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) op basis van landelijke cijfers van 2016.

In totaal zijn er 6.270 meldingen van beroepsziekten geregistreerd in de Nationale Beroepsziekteregistratie. Ruim 40 procent van alle meldingen valt in de categorie ‘psychische beroepsziekte’. In 2014 was dit nog 32 procent.

Overspannenheid en burn-out

Het gaat vooral om overspannenheid. Onderzoeker Henk van der Molen zegt tegen het ANP dat werknemers vaker overspannen raken door een te hoge werkdruk, in combinatie met een gebrek aan ondersteuning van collega’s. Ook zijn er vaak onvoldoende mogelijkheden om werk over te dragen.

Andere beroepsziekten

Naast de psychische beroepsziekten worden veel beroepsziekten van het bewegingsapparaat (27 procent) en gehoor (22 procent) gemeld. De meeste beroepsziekten komen voor bij mannen (64 procent ) en bij werknemers van 45 jaar en ouder (67 procent). De vijf economische sectoren met de hoogste beroepsziekten zijn: bouwnijverheid, vervoer en opslag, financiën, industrie en gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening.

 

Lees meer

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.