Meer mensen in contact met nanodeeltjes

0

Steeds meer werknemers worden blootgesteld aan nanodeeltjes, blijkt uit onderzoek dat TNO donderdag presenteerde.

Het gaat vooral om mensen die in bedrijven werken waar bijvoorbeeld autobanden of verfproducten gemaakt worden. Of er gezondheidsrisico’s kleven aan het inademen van deze kleine deeltjes is niet bekend, maar TNO neemt mogelijke risico’s serieus en doet vervolgonderzoek.

Nanodeeltjes kunnen de structuur van materialen veranderen, zodat deze nieuwe eigenschappen krijgen. Enkele duizenden mensen in Nederland werken met de deeltjes.TNO verwacht dat dit aantal toeneemt, omdat de deeltjes in steeds meer producten zitten.

Het onderzoeksinstituut bezocht zo’n 400 bedrijven en ontdekte dat driekwart geen goed protocol heeft om met de deeltjes om te gaan. Bedrijven nemen wel algemene maatregelen voor omgang met gevaarlijke stoffen, zoals ventilatie en beschermende kleding. Maar specifieke informatievoorziening over nanodeeltjes, bijvoorbeeld via trainingen, ontbreekt vaak.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.