Meedenken over agressie op het werk

5

Steeds vaker worden werknemers met een publieke taak geconfronteerd met agressie en geweld.

Deze confrontaties variëren van schelden en beledigen tot (soms grof) lijfelijk geweld. Voorbeelden hiervan zijn werknemers in de gezondheidszorg, bij de brandweer en sociale diensten, in het onderwijs, het openbaar vervoer en in het toezicht.

Agressie en geweld in de publieke sector vormt daarom een groot probleem, dat de afgelopen jaren in omvang en ernst is toegenomen. Voor de betreffende medewerkers kan dit ingrijpende (vaak psychische) gevolgen hebben. Het is dan ook van belang dat geweldsincidenten tijdens de uitoefening van de publieke taken zo veel mogelijk worden voorkomen.

De Arbeidsinspectie is op zoek naar producten of diensten die zij aan ondernemingsraden kan aanbieden waarmee zij het agressie- en geweldbeleid hoger op de agenda van werknemers en werkgevers kan krijgen. De producten of diensten moeten tot een gevoel van urgentie in publieke organisaties leiden, zodanig dat agressie- en geweldincidenten vaker door werknemers worden gemeld en werkgevers en ondernemingsraden actiever met agressie- en geweldspreventie aan de slag gaan.

De circa 7000 studenten en young professionals van de online denktank ‘Battle of Concepts’ worden uitgenodigd om maatregelen, producten of een dienst te bedenken om ondernemingsraden van publieke organisaties meer verantwoordelijkheid te laten nemen voor het (mee)opstellen en uitvoeren van beleid ten aanzien van het terugdringen van agressie en geweld tegen hun collega’s.
Het prijzengeld bedraagt 5.000 euro.

Meer informatie: de Arbeidsinspectie

Lees ook:
> Verpleegkundige merkt meer van geweld
> Agenten onvoldoende beschermd tegen agressie
> Hulp voor werkgevers bij aanpak agressie

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Strengere straffen voor de daders! Of korten op de uitkering. In ieder geval niet alleen maar zeggen “foei, dat moet je maar niet meer doen”, maar straffen waardoor ze voortaan wel 10 keer nadenken voor ze zoiets doen.

 2. Ik denk dat er op scholen meer aandacht moet worden gegeven aan agressie en geweld. Een goede basis hoe om te gaan met agressie en geweld, geef mogelijkheden voor de toekomst. Steeds met het vingertje: je moet dit niet doen geeft geen positieve kentering. Beloon het goede gedrag en negeer het slechte gedrag, maar zorg ook dat agressie niet voor hoeft te komen.
  Op een Eh post kan dat zijn door wachttijden te verkorten. Als men een zieke binnenbrengt en je moet vervolgens 1 uur wachten voor je geholpen wordt, wek je zelf de agressie op. Dus effectiever werken daar!

 3. Onze ervaring is dat als je iemand netjes op zijn gedrag aanspreekt zij zich de volgende dag ziek melden met psychische klachten. Ook de bedrijfsarts gaat hier vaak in mee en als werkgever sta je weer aan de kant en kost het een heleboel geld.

 4. Het is een diep maatschappelijk probleem. Daarom kan het m.i. alleen maar diep maatschappelijk opgelost worden.
  Het begint bijvoorbeeld bij de opvoeding/onderwijs
  ? respect tegen de ouders
  ? geen geweld op TV, en wellicht tot 12 jaar geen TV kijken
  ? geen geweld in video games tot 18 jaar
  ? ?u? zeggen tegen opa?s en oma?s en tantes en ooms, en misschien zelfs wel weer tegen vader en moeder
  ? kinderboeken met een hoogstaande morele (christelijk/islamitische/Joodse) boodschap i.p.v. vervlakking, geweld, terreur etc.

  Vervolgens in de maatschappij:
  ? strenge straffen, zoals anderen hierboven ook al suggereren
  ? schade vergoeding integraal laten betalen door daders en daarmee gevolgen van eigen handelen ondubbelzinnig confronteren
  ? op die manier zullen slachtoffers, die er altijd wel zullen blijven, ook weer het nut van aangifte zien. Met de vele geseponeerde aangiftes is het niet motiverend om aangifte te doen.

  Erg ouderwets allemaal, maar ik denk dat een ?simpele oplossing? gewoon niet bestaat.

 5. De meest effectieve oplossing is het probleem aan de wortel aan te pakken. En die is, het tuig voor te houden dat ze als ze voor een 2e keer gepakt worden je meteen je paspoort kwijt bent en als persona non grata het land wordt uitgezet. Moet je eens kijken hoe snel het probleem is opgelost.