Mansveld tegen betalen voor extra inspectie

0

Boetes en dwangsommen zijn volgens staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) nog altijd dé middelen om bedrijven aan te pakken als Odfjell in Rotterdam. Dit tankopslagbedrijf kwam in 2012 stil te liggen als gevolg van verschillende akkefietjes met de veiligheid, onder meer met de kankerverwekkende stof benzeen.

Mansveld voelt er echter niets voor om dit soort bedrijven zelf te laten meebetalen aan extra inspecties die ze door hun eigen nalatigheid noodzakelijk maken, zoals vanuit de Tweede Kamer is geopperd.

Mansveld ziet ook niet veel in hogere boetes bij het herhaald niet naleven van veiligheidsvoorschriften, want volgens haar is niet het aantal incidenten met veiligheid maatgevend, maar de ernst ervan.

De Tweede Kamer sprak woensdagavond over veiligheid in de chemie en speciaal over Odfjell. Maar zowel meerdere Kamerleden als de bewindsvrouw vonden het debat te vroeg om iets af te spreken over de aanpak ervan, omdat de Onderzoeksraad Voor Veiligheid dit voorjaar nog met een rapport komt.

Intussen laat Mansveld uitzoeken hoe het zit met de risico’s van aardbevingen in het Botlek-gebied. Ze kon woensdagavond in de Tweede kamer niet aangeven hoe het is gesteld met de bestendigheid van bedrijven en installaties daartegen.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.