Maak de RI&E zichtbaar

0

De RI&E is door professionals in beton gegoten, met als vertrekpunt de wettelijke verplichting.

Deze verplichting wordt vaak als argument naar voren geschoven om de werkgever in beweging te krijgen; ‘omdat het nou eenmaal moet’.

Gelukkig kan het ook heel anders. De RI&E moet zichtbaar worden! Wat is de bedoeling ook alweer van de RI&E? De risico-inventarisatie en -evaluatie is een hulpmiddel om te bekijken hoe je de arbeidsomstandigheden veilig en gezond krijgt. Een checklist zodat je niets over het hoofd ziet.

De arbeidsomstandigheden zijn van de werknemers en leidinggevenden. Geef hen dan ook het RI&E-instrument in handen zodat ze zelf kunnen bepalen hoe zij het willen hebben op arbogebied.

Hiervoor is een handzaam instrument nodig dat voldoende informatie biedt om te zorgen dat leiding en werknemers er goed mee uit de voeten kunnen. Een voorbeeld hiervan is de RI&E manager, een softwarepakket waarmee de afdelingen zelf hun RI&E kunnen opstellen. Omdat dit in het systeem staat kunnen arboprofessionals en management meekijken. Dat biedt hen de zekerheid dat er gebeurt wat nodig is.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.