Leraren zuchten onder hoge werkdruk

1

Ongeveer vier op de vijf leraren in het voortgezet en primair onderwijs zuchten naar eigen zeggen onder een hoge werkdruk.

Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek. Tegelijk vindt ruim 43 procent van de leraren die werkdruk onacceptabel.

Vooral leraren rond de 50 jaar die werken in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam, ervaren een hoge werkdruk. In het voortgezet onderwijs gaat het vooral om leraren op de bovenbouwafdelingen van havo en vwo, terwijl in het basisonderwijs vooral de leraren aan groep 3, 4 en 5 het werk zwaar vinden.

Vooral het vergader- en nakijkwerk zorgt voor problemen. Ook vinden leraren het lastig dat ze hun lessen niet zelf kunnen plannen en vormgeven en ook de leiding van de school zorgt voor druk. Als gevolg van de druk vrezen leraren dat ze minder kwaliteit leveren.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Ria Willemsen op

    Ik ben ook zo’n oudere werknemer in het primair onderwijs met 40 dienstjaren.Te jong om met pensioen te gaan,In plaats daarvan word ik verplicht verplaatst naar een andere school en moet vervangingswerk gaan doen in groepen waar ik gedurende 40 jaar niet gewerkt heb.
    Hoe hoog kun je de lat leggen.
    Er is m.i. geen enkele bescherming voor de oudere werknemer.
    Wat een verantwoord beleid!