Laagopgeleide jongere vaakst burn-out

2

Ongeveer 1 op de 6 laagopgeleide jongeren met een baan heeft last van burn-outklachten. Dat blijkt uit onderzoek door TNO. Jongeren zonder opleiding of met alleen een vmbo-diploma vaker bezwijken vaker onder de hoge werkdruk dan leeftijdsgenoten die hoog- of middelbaar opgeleid zijn.

Hoewel vaak wordt gedacht dat hoogopgeleiden en mensen met psychisch zwaar werk meer risico lopen om een burn-out te krijgen, kampt 17 procent van de laagopgeleide 26- tot 30-jarigen met symptomen als slaapproblemen en oververmoeidheid. Van de werkenden met minimaal een hbo-opleiding krijgt 14 procent deze problemen en van de middelbaaropgeleiden met minimaal een havo-diploma 12 procent.

Flexibilisering

Volgens onderzoekster Irene Houtman is dit voornamelijk het gevolg van een meer flexibele arbeidsmarkt, waarin werknemers continu moeten laten zien wat ze kunnen en op hun top moeten werken. Ook het idee dat het leven ‘maakbaar’ is, zou veel jongeren parten spelen. Volgens TNO is sinds 2007 een opvallende piek te zien in het totale aantal jongeren met burn-outproblemen.
Van de in totaal 7,4 miljoen werkenden in Nederland heeft bijna 1 miljoen last van burn-outklachten, aldus het onderzoeksbureau.

ANP

Lees ook: meer jongeren met burn-out

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Ik vind het wat opmerkelijk dat oververmoeidheid en slaapproblemen synoniem zouden zijn voor een burnout. Ook hoge werkdruk wordt daarmee naar mijn mening nog eens verward. Het zoveelste misverstand over burnout.

  2. Wat te denken van het voortdurende gebruik van sociale media, al dan niet tijdens het werk, op de fiets, enz.?
    Idem wat betreft uitgaansactiviteiten in het weekend!
    Ik ben het eens met leon dat het wat te simpel is alles op werkdruk te schuiven.