Kwart werknemers te maken met agressie op werk

0

Bijna een kwart van de Nederlandse werknemers krijgt jaarlijks op het werk te maken met agressie door derden. Hierbij wordt een medewerker of leidinggevende door iemand van buiten de organisatie of het bedrijf verbaal of fysiek aangevallen, bedreigd of lastiggevallen in verband met werk.

De meeste agressie doet zich voor in de gezondheidszorg. Ruim 45% van de werknemers binnen deze branche krijgt te maken met agressie door derden. Op de tweede en derde plek staan het onroerend goed (36%) en de detailhandel (32%).

De werkgevers in deze branches zien de risico’s van agressie op de werkvloer niet zo. Van de werkgevers in de gezondheidszorg denkt 13% dat agressie een risico vormt en in het onroerend goed (5%) en de detailhandel (7%) ligt dit percentage nog lager.

Van de 1,6 miljoen mensen die jaarlijks te maken krijgen met agressie op het werk, is 2,8% zelfs (zeer) vaak slachtoffer. Gevolgen hiervan zijn bijvoorbeeld fysiek letsel, verminderd functioneren, materiële schade of psychische klachten en negatieve emoties. Deze gevolgen leiden onder andere tot zo’n 2,9 miljoen extra verzuimdagen per jaar, toename van personeelsverloop en zelfs arbeidsongeschiktheid. De kwaliteit van dienstverlening kan afnemen en een bedrijf kan imagoschade oplopen.

Werkgevers weten, volgens onderzoek van NEA en TNO, vaak nog te weinig hoe zij met deze situaties om moeten gaan, terwijl agressie bijdraagt aan werkstress: beroepsziekte nummer 1. In navolging hierop is Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in gesprek geweest met verschillende ondernemers om te praten over een eventuele aanpak. In 2016 wordt er meer aandacht gevraagd voor agressie op de werkvloer door middel van het programma Veilige Publieke Taak.

Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden en de Werkgevers Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS

Lees ook: Onbeleefdheid op de werkvloer is besmettelijk

Meer weten over agressie op de werkvloer? Tijdens het congres Psychosociale Arbeidsbelasting, waar je een workshop over agressie kunt volgen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.