Kwart coassistenten voelt zich seksueel geïntimideerd

0

Bijna een kwart van de vrouwelijke coassistenten heeft zich tijdens de studie wel eens seksueel geïntimideerd gevoeld. Het zijn vooral de patiënten en in mindere mate artsen die zich schuldig maken aan ongewenste opmerkingen over uiterlijk, lichamelijk contact of seksueel getinte opmerkingen.

Dat blijkt uit een enquête onder 2600 geneeskundestudenten van het KNMG Studentenplatform. Van alle geneeskundestudenten zegt 12 procent tijdens de studie wel eens met seksuele intimidatie te maken hebben gehad. Bij vrouwelijke artsen in opleiding ligt dat met 23 procent aanzienlijk hoger.

Als ongewenste seksuele aandacht noemen studenten vooral opmerkingen over het uiterlijk. Ook komen seksueel getinte opmerkingen tijdens medische handelingen voor, persoonlijke vragen over seksualiteit en liefdesleven, ongewenst lichamelijk contact en ongewenst contact via internet of telefoon. Vrijwel altijd zijn het mannen die seksueel intimideren.

Vragen over seksuele intimidatie werden in 2006 ook al aan geneeskundestudenten voorgelegd. Toen waren de resultaten vrijwel hetzelfde.

Studenten doen echter vrijwel nooit melding van het probleem, zegt het studentenplatform. van de studenten maakt 7 procent bij de universiteit melding van de seksueel ongewenste intimiteiten.

De Vereniging van Nederlandse Vrouwelijke Artsen (VNVA) heeft sinds vorig jaar een overlegpunt voor seksuele intimidatie, bedoeld om het melden van seksuele intimidatie laagdrempelig te maken. Tot nu toe is door studenten slechts twee keer contact opgenomen met het punt.

Volgens Charlotte Kruydenberg, voorzitter van het KNMG Studentenplatform, doen coassistenten niet snel een melding omdat ze denken dat ze zo hun carrière kunnen beschadigen. ‘Je kunt anoniem incidenten melden, maar desondanks kan er schaamte optreden of willen ze geen namen bekendmaken. Ik denk niet dat er sprake is van een angstcultuur.’

Kruydenberg vindt dat het probleem beter bespreekbaar moet worden onder artsen en ander medisch personeel. Daarnaast moeten opleidingen er meer aandacht aan besteden en moeten studenten incidenten melden om het probleem beter zichtbaar te maken.

ANP

Lees ook:

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.