Kosten extra controles voor bedrijven zelf

0

De kosten voor de extra inspecties bij bedrijven die falen, zouden die bedrijven zelf moeten betalen.

Die mogelijkheid wil het provinciebestuur van Zuid-Holland met de andere provinciebesturen gaan bespreke, bleek maandag. Nu zijn die kosten wettelijk gezien niet te verhalen op de bedrijven.

Het was de SP-fractie die in Provinciale Staten vroeg of de kosten niet konden worden verhaald op de bedrijven. Aanleiding waren de extra controles van de milieudienst Rijnmond bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Botlek in Rotterdam. De rekeningen van de controles gaan nu naar de provincie.

Aan een zogeheten BRZO-bedrijf (Besluit Risico’s Zware Ongevallen), waar geen bijzonderheden zijn, wordt gemiddeld 100 uur per 4 maanden besteed. Aan Odfjell zijn in de eerste 4 maanden van dit jaar 2000 uur besteed.

Ook het provinciebestuur vindt het onbevredigend dat de hoge extra kosten voor rekening van de provincie komen. ,,Maar het verhalen van extra kosten volgens het principe ‘de vervuiler betaalt’, vergt naast een inhoudelijke discussie over de uitvoering, ook een principiële discussie over de doorberekening van kosten van toezicht en handhaving inzake door de overheid opgelegde regels.’’

Daarom wordt het discussiepunt op de agenda van het Interprovinciaal Overleg gezet. 
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.