Klein bedrijf doet vaak te weinig na ongeluk

0

Kleinere bedrijven doen na een arbeidsongeval vaak te weinig om de veiligheid van het personeel te verbeteren.

Dat concludeert de Inspectie SZW, zoals de Arbeidsinspectie sinds dit jaar heet, woensdag op basis van controles bij 438 bedrijven met minder dan 50 werknemers waar één of meerdere ongelukken hadden plaatsgevonden.

Bij de controles bleek dat van de 438 bedrijven die vorig jaar werden bezocht, 190 nog niet aan de regels voor gezond en veilig werken voldeden. Dat komt neer op ruim vier van de tien bezochte ondernemingen. Een kwart van de overtredingen had te maken met de veiligheid van machines. Ook verzuimen veel bedrijven volgens de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om na het ongeval de risico’s voor het personeel goed in kaart te brengen.

Inspecteurs hebben in verschillende branches, zoals de industrie, bouw, handel en dienstverlening, controles verricht voor dit onderzoek. Vooral waar veel jongeren of tijdelijke krachten werken, bleken werknemers te weinig voorgelicht over veilig werken en was het toezicht vaak niet goed geregeld. Jongeren en invalkrachten zijn hierdoor vaker betrokken bij een ongeval.

Veel kleine bedrijven zeggen volgens de inspectiedienst te weinig kennis te hebben van de regels, denken dat veiligheidsmaatregelen duur zijn en dat een arbeidsongeval ,,een kwestie is van eenmalige pech”. Met ondernemersorganisaties en vakbonden worden de onderzoeksresultaten besproken. Ook wordt opnieuw gecontroleerd.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.