BlogKans op burn-out grootst na de zomervakantie

0

Heerlijk om in een lang weekend of zomervakantie weer volledig op te laden. Althans, voor 100% gezonde medewerkers. Maar medewerkers die al te lang zijn doorgegaan of die al aardig wat spanning hebben opgebouwd, denken nog te vaak dat een paar vrije dagen hen zal bevrijden van hun burn-outklachten. In dit artikel filosofeer ik samen met jou hoe het de gespannen medewerker vergaat in de periode voor, in en na de zomervakantie.

Zomervakantie zorgt voor nog meer spanning

In de periode voor de zomervakantie zorgen medewerkers ervoor dat ze hun werk netjes achterlaten. Ze doen er nog even een schepje bovenop, zodat ze met een gerust hart op vakantie kunnen. De eerste dagen in de vakantie is het nog een beetje afkicken van de drukte en dan kan het ontspannen beginnen. Nou ja ontspannen… het voelt nog een beetje onrustig, maar de verwachtingen zijn hoog gespannen. De verwachting dat dít het moment is waarop de welverdiende rust haar intrede gaat doen. En dat nú het moment is om weer op te laden voor de hectiek die in september weer voor de deur staat.

Hoogmoed komt voor de val

Na de vakantie gaat de medewerker met lichtelijke weemoed weer aan de slag. De vakantie was heerlijk, maar eigenlijk veel te kort. De eerste week is het weer even omschakelen van het “lome-ik-hoef-even-niets-gevoel” naar structuur, ritme en gas geven. De eerste weken verlopen vaak wat stroef en de medewerker ervaart wat gemengde gevoelens. Al vrij snel bemerkt hij of zij dat de hoge verwachting van volledig uitgerust zijn na de vakantie, niet helemaal juist is. En ik als psycholoog zie dan vaak dat in oktober en november het aantal ziekmeldingen in een rap tempo toenemen.

Wat gaat er mis

Analytisch als ik ben, vraag ik mijn cliënten het hemd van het lijf hoe de aanloop is geweest naar hun ziekmelding en wat er allemaal aan heeft bijgedragen. Het blijkt dat de spanning voor de zomervakantie al te hoog was opgelopen en dat het vooruitzicht van de zomervakantie een soort laatste houvast of redmiddel was. Als ze na de zomervakantie weer aan de slag gaan, blijkt al binnen afzienbare tijd dat de zomervakantie onvoldoende was om de accu 100% op te laden. En per oktober stevenen we ook nog eens af op wat herfstachtig weer en wordt de energie minder. En als de energie al niet optimaal was, dan kan dit echt de genadeklap zijn.

Tips voor managers

Observeer je team en luister naar de vakantieverhalen. Stel tussen neus en lippen een aantal checkvragen. “Goh, het was best hectisch voor de vakantie…kon je makkelijk loskomen van de hectiek?” of “Nu je weer bent opgestart, zijn er dingen waar je tegen aan loopt of waar je hulp bij nodig hebt?” Veel mensen zijn slecht in het vragen van hulp. Geef ze een zetje in de goede richting. Afhankelijk van de situatie in het eigen team, kun je vast een aantal slimme checkvragen verzinnen. Ook observeren geeft een goed beeld hoe iemand in de wedstrijd zit. Zie je iemand met frisse tegenzin het werk weer oppakken of zie je iemand die sprankelt en bruist van de energie? Kortom, dit is de periode waarin potentiële burn-outers makkelijk kunnen afstevenen op een echte burn-out. Steek je hier een stokje voor?

Lees meer over:

Over Auteur

Agathe Hania is psycholoog en stresscoach bij Hania | Coaching | Training | Advies. Zij begeleidt werknemers die burn-out zijn geraakt en ondersteunt MKB-organisaties om verzuim te voorkomen.