Jongere verwacht meer van manager dan oudere werknemer

0

De verschillende generaties op de werkvloer vinden dezelfde waarden belangrijk en hebben voorkeur voor hetzelfde type manager. Wel is het zo dat jongere werknemers hogere verwachtingen hebben van het werk en van de managers dan hun oudere collega’s.

Dat blijkt uit een onderzoek dat twee masterstudenten van Nyenrode Business Universiteit hebben uitgevoerd bij financieel arbeidsbemiddelaar Robert Half. Het onderzoek werd verricht in het najaar van 2010 onder  900 mensen, voornamelijk werkzaam in de financiële sector.

De verschillende generaties op de werkvloer, de babyboomers en de generaties X en Y, hechten alle het meest aan de balans tussen werk en privé. Iets doen dat zinvol is met een lange termijn impact staat op de tweede plaats. Een goede werksfeer wordt ook als erg belangrijk ervaren, vooral de generatie Y (geboren na 1980), hecht daar sterk aan. De jongste generatie wil ook meer zekerheid dan hun babyboomer ouders (geboren tussen 1946-1964). Over de managers zijn de generaties het eens: een ‘transformational’ leider is ideaal. Een manager die inspireert, stimuleert, uitdaagt en coacht.

De hoogste verwachtingen
"Mensen willen allemaal hetzelfde”, zegt Ronald de Zoete, Associate Director van Robert Half. “De verschillen in intensiteit zouden veroorzaakt kunnen worden door de levensfase waarin mensen verkeren. De jongste generatie op de werkvloer, generatie Y, heeft de hoogste verwachtingen, zowel wat werksfeer als wat beloning betreft. Dit kan veroorzaakt worden door de hoge, en soms wat onrealistische verwachtingen en ambitie die ze hebben aan het begin van hun carrière."

Generatie X wil geld en vrijheid
Generatie X (geboren tussen 1965-1980) zit wat de verwachtingen van werksfeer, werkomgeving en hun carrièreontwikkeling tussen generatie Y en de babyboomers in. Zij verwachten minder dan generatie Y maar meer dan hun voorgangers. Voor X-ers is de beloning het belangrijkste aspect van hun werk. Deze generatie verlangt ook veel persoonlijke vrijheid op het werk. Ze zijn minder loyaal naar hun werkgevers dan de oudste en jongste generatie en hechten belang aan interne baan flexibiliteit.

Babyboomer wil loopbaanontwikkeling
Babyboomers, die zich nu vaak in de laatste fasen van hun carrière bevinden, hechten veel belang aan hun loopbaanontwikkeling. Na de aangename werkomgeving en goede werksfeer is dit voor hen het meest belangrijke aspect in hun baan. Ook willen ze al hun capaciteiten gebruiken en zich niet laten limiteren door de werkomschrijving. Ze willen zelf dingen initiëren waar de werkgever baat bij heeft en die zij als een erfenis voor het bedrijf kunnen achterlaten.

Meer overeenkomsten dan verschillen
De verschillende generaties lijken op de werkvloer soms erg verschillend, maar op basis van de achterliggende waarden willen alle generaties hetzelfde. Om de uiterlijke kenmerken van de generatiekloof te overbruggen zouden volgens het onderzoek managers de focus moeten leggen op de overeenkomsten in plaats van de verschillen. In een cultuur van open communicatie kunnen het bedrijf en de werknemer de verwachtingen op elkaar afstemmen, zo luidt het advies.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.