Intensieve controle bouwplaatsen

0

In de periode van 15 april tot en met 8 mei 2013 gaat de Inspectie SZW de veiligheid op bouwplaatsen in binnensteden intensief controleren.

Tijdens de controles staat het correcte gebruik van ladders, trappen, kamersteigers en rolsteigers centraal. Met name de kleinere bouwlocaties worden gecontroleerd, zo heeft de inspectiedienst laten weten.Bedrijven waarbij de komende weken overtredingen worden vastgesteld en boetes worden opgelegd krijgen gegarandeerd een vervolgbezoek waarbij de werkgever moet aantonen dat de noodzakelijke verbeteringen zijn aangebracht en de arbo-zorg op orde is.

Boetes

Per 1 januari 2013  zijn de boetes die opgelegd worden op basis van de Arbeidsomstandighedenwet aanzienlijk verhoogd. Bij herhaalde overtreding worden de boetes snel verdubbeld en kan bij een derde overtreding zelfs een stillegging worden opgelegd.

Onveilig

Bij een vergelijkbare controleactie vorig jaar constateerde de Inspectie SZW dat op 84 procent van de onderzochte locaties onveilig werd gewerkt. Er werden toen ruim  650 bouwlocaties bezocht. Vorige week bleek op basis van cijfers van het CBS dat bouwplaatsen de gevaarlijkste plekken in Nederland zijn om te werken. Bijna eenderde van de dodelijke arbeidsongevallen tussen 1996 en 2011 gebeurde in de bouw.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.