Inspectie SZW waarschuwt asbestsaneerders

0

Aannemers en slopers die asbest verwijderen, worden dezer dagen gewaarschuwd door de Inspectie SZW.

De voormalige Arbeidsinspectie heeft een team van tien controleurs vrijgemaakt om misstanden aan te pakken rond de verwijdering van het kankerverwekkende bouw- en isolatiemateriaal. Deze week worden asbestsaneerders, instellingen die hen controleren, werkgevers- en werknemersorganisaties daarover geïnformeerd in een speciale brochure Asbest 2012-2015.

Dat heeft de inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag bekendgemaakt. De afgelopen jaren bleek bij gerichte controles steeds dat bij meer dan de helft van de bezochte asbestsaneerders iets mis was.

Eind vorig jaar kondigde de toenmalige Arbeidsinspectie al aan aannemers en slopers die fout bezig zijn met asbest, steviger te gaan aanpakken. Zo zijn begin dit jaar de boetes voor overtredingen verdubbeld. De boete voor het verwijderen van asbest zonder certificaat is bijvoorbeeld gestegen van 1800 naar 3600 euro.

Risicosectoren

Onveilige asbestverwijdering heeft voor de Inspectie SZW hoge prioriteit, omdat bij een verkeerde aanpak van het materiaal gauw kleine gevaarlijke vezels kunnen gaan rond dwarrelen. Bij inademing hiervan kan iemand jaren later een vorm van kanker krijgen die niet of nauwelijks is te genezen. In Nederland sterven volgens de inspectiedienst jaarlijks tussen de 900 en 1300 mensen door het inademen van asbestvezels in het verleden.

Inspecteurs zullen de komende tijd ook speciaal kijken in zogenoemde risicosectoren als het gaat om de blootstelling aan asbest. Dit zijn onder meer het scheepsonderhoud en de installatiebranche.

Het gebruik van asbest is in Nederland sinds 1993 verboden. Maar het verwijderen van het bouw- en isolatiemateriaal uit onder meer gebouwen en schepen neemt nog jaren in beslag. Bovendien wordt de gevaarlijke stof volgens de Inspectie SZW nog steeds verwerkt in nieuwe producten uit onder meer China en Rusland.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.