Inspectie: ‘Meer overtredingen regels arbeidsomstandigheden’

0

In 2011 zijn bij meer bedrijven overtredingen vastgesteld van de regels voor arbeidsomstandigheden. Het gaat ondermeer om veilige en gezonde werkplekken en werk- en rusttijden. In 64 procent van de gecontroleerde bedrijven moest worden opgetreden. Het jaar ervoor was dat nog 61 procent.

Het aantal arbeidsongevallen bleef met 3469 meldingen ongeveer gelijk. De Inspectie onderzocht 2094 van deze meldingen. 63 ongevallen hadden een dodelijke afloop.

Dat staat in het maandag verschenen jaarverslag 2011 van de Inspectie SZW. In deze organisatie zijn begin dit jaar de Arbeidsinspectie, de Inspectie Werk en Inkomen en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst samengevoegd.

Bij 17 procent van de gecontroleerde bedrijven werden vorig jaar gevallen van arbeidsmarktfraude geconstateerd, zoals het ontduiken van het minimumloon of illegale arbeid. Dit percentage schommelt al jaren tussen de 16 en de 18. Er werden bij de bedrijven 2030 illegaal tewerkgestelden aangetroffen. Een jaar eerder waren dat er 2397. De meeste overtredingen kwamen voor in de schoonmaakbranche, de uitzendbranche en de bouw. De Inspectie SZW verrichtte in 2011 62 opsporingsonderzoeken, waarvan negen naar arbeidsuitbuiting en mensenhandel.

In tien gevallen startte het Openbaar Ministerie vorig jaar een onderzoek bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken en maakte de inspectie proces-verbaal op. Dat gebeurde bijvoorbeeld na de ramp bij Chemie-Pack in Moerdijk.

Uit het jaarverslag blijkt ook dat gemeenten bijstandsontvangers onvoldoende stimuleren om te solliciteren. Ze leggen niet vaak genoeg straf op als mensen een baan weigeren. Ook treden gemeenten te weinig op als bijstandsgerechtigden hun bijverdiensten niet opgeven. De beveiliging van persoonsgegevens in gemeentelijke databestanden op het gebied van werk en inkomen is matig.
 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.