Inspectie lanceert tool om werkdruk te voorkomen

0

De Inspectie SZW heeft een website met tools ontwikkeld waarmee werkgevers inzicht krijgen in de vormen van ongewenst gedrag die mogelijk in hun organisatie voorkomen.

Op de website Zelfinspectie.nl kan de werkgever met behulp van drie zelfinspecties controleren of de organisatie genoeg doet tegen werkdruk en ongewenst gedrag. De zelfinspecties gaan over de onderwerpen ’te hoge werkdruk’, ‘pesten, discriminatie en seksuele intimidatie’ en ‘agressie & geweld door derden’. Per onderwerp doorloop je verschillende vragen waarmee je kunt controleren of jouw beleid voldoende is, volgens eisen gesteld door de Inspectie SZW. ‘U kijkt dan als het ware door de bril van de inspecteur naar uw eigen organisatie’, aldus de tekst op de website.

Actiepuntenlijst werkstress

Als blijkt dat een werkgever meer moet doen om werkstress bij medewerkers te voorkomen, ontvangt hij een actiepuntenlijst. Verder biedt de site informatiebronnen en hulpmiddelen om te hoge werkdruk, seksuele intimidatie, pesten, arbeidsdiscriminatie en agressie en geweld tegen te gaan.

Werkdruk aanpakken

De Inspectie SZW vindt dat werkgevers en werknemers samen met deskundigen aan de slag moeten gaan om de werkdruk effectiever aan te pakken. Inspectie SZW bekeek van 1 november 2015 tot en met 1 maart 2016 bij 81 organisaties in Nederland of zij inzicht hadden in de oorzaken van werkdruk binnen hun organisatie en of zij voldoende maatregelen troffen om te hoge werkdruk te voorkomen. Het overgrote deel van de door de Inspectie gecontroleerde bedrijven heeft nog geen goede aanpak van de werkdruk. Dat terwijl werkdruk tot verzuim kan leiden.

Campagne ‘moet toch kunnen’

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid startte onlangs een campagne om aandacht te vragen voor discriminatie, pesten en (seksuele) intimidatie op het werk. Hij heeft een half miljoen euro beschikbaar gesteld voor een team van deskundigen dat bedrijven desgevraagd gaat adviseren over hoe met dit probleem om te gaan. Werknemers en werkgevers kunnen vanaf vandaag op www.moettochkunnen.nl terecht om in gesprek te gaan over ongewenst gedrag.

 

Lees meer over:

Over Auteur

Marloes Oelen is contentcoördinator van XpertHR. Met haar journalistieke blik zorgt zij ervoor dat jij helemaal niks mist.