BlogVind in 7 stappen een aanbieder voor preventief medisch onderzoek

0

Ben je op zoek naar aanbieder om een preventief medisch onderzoek (PMO) uit te voeren? Deze korte checklist geeft je houvast waar je op kunt letten bij het zoeken naar de juiste PMO-aanbieder. Het liefst wil je dat de uitslag de medewerker in beweging zet om met zijn of haar eigen gezondheid aan de slag te gaan. 

Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden bij het zoeken naar een PMO-aanbieder. Zijn er speciale risico’s waar naar gekeken moet worden? Wat is je budget? Wat wil je dat het oplevert? Met andere woorden: krijg eerst een goed beeld van wat een PMO te bieden heeft, voordat je zomaar voor de eerste de beste aanbieder kiest.

Stap 1: Wat wil je eigenlijk onderzoeken?

Het is niet voor niets dat een PMO periodiek aanbieden verplicht is. Een goede PMO levert namelijk voor zowel medewerker als werkgever zeer relevante informatie op. De eerste stap is te bepalen wat voor jouw organisatie belangrijk is binnen dit onderzoek:

 • Waarom bieden we dit PMO aan?
 • Staan er in de RI&E risico’s die ik in elk geval wil laten onderzoeken?
 • Welke onderwerpen wil ik meenemen in de digitale vragenlijst?
 • Welke onderwerpen wil de OR hierin opnemen?

Stap 2: Wat verwacht je van de samenwerking met de PMO aanbieder?

Wil je samenwerken met een PMO aanbieder die actief met je meedenkt en je gevraagd en ongevraagd van advies voorziet? Of wil je een aanbieder die zich alleen richt op het uitvoeren van het PMO en verder vrij weinig van zich laat horen? Iets er tussenin kan natuurlijk ook. Om een aanbieder te selecteren die goed bij jouw behoeften past, is het belangrijk om het gesprek over hun werkwijze aan te gaan:

 • Krijg je een vast contactpersoon?
 • Zijn er vaste contactmomenten?
 • Hoe denken ze jouw organisatie goed te leren kennen?
 • Hoe proactief is de aanbieder in de communicatie en in de samenwerking?
 • Op welke manier krijgt de medewerker de uitslagen van het onderzoek te horen?
 • Welke terugkoppeling, rapportage en advies krijg jij als werkgever?

Stap 3: Heeft de PMO aanbieder ervaring binnen jouw branche?

De inhoud van een PMO wordt vaak afgesteld op de risico’s die zijn benoemd in de RI&E. Het is daarom belangrijk dat de PMO aanbieder ervaring heeft met soortgelijke risico’s. Kom erachter of zij ervaring hebben bij vergelijkbare organisaties of in jouw branche. Vanuit deze ervaring kan de aanbieder beter met je meedenken en je adviseren over de resultaten en de opvolging.

Stap 4: Wat ga je doen na het PMO?

Het liefst wil je dat de uitslag de medewerker in beweging zet om met zijn of haar eigen gezondheid aan de slag te gaan. Wil je hen als werkgever een steuntje in de rug geven? Denk dan bijvoorbeeld aan coaching, een stoppen met roken training, een bijdrage voor de sportschool of loopbaanadvies.

Daarnaast wil je zelf graag inzicht in de gemiddelde gezondheid van medewerkers. Het PMO geeft inzicht in de risico’s binnen je organisatie, maar je krijgt bijvoorbeeld ook inzicht of het gemiddelde BMI een paar punten te hoog is, of rugklachten de inzetbaarheid negatief beïnvloeden of als werkdruk dreigt om te slaan naar werkstress. Kortom, je weet op welke onderwerpen je gericht actie kunt ondernemen om écht met de gezondheid van medewerkers aan de slag te gaan. Bespreek vooraf met de PMO-aanbieder welke mogelijkheden en begeleiding ze hierin bieden.

Stap 5: Welke terugkoppeling krijg je als werkgever?

Als werkgever krijg je niet per medewerker inzicht in hun eigen resultaten. Privacy-regels schrijven voor dat je vanaf 15 deelnemers een groepsrapportage krijgt, mits de uitkomst op geen enkele wijze te herleiden is naar een individuele deelnemer. Als de populatie groot genoeg is krijg je in deze rapportage onder andere de uitslagen per team, afdeling, geslacht, leeftijdsklasse, functiegroep en natuurlijk voor de organisatie als geheel.

Stap 6: Welke terugkoppeling krijgen de medewerkers?

De medewerkers krijgen inzicht in hun persoonlijke resultaten, deze kunnen ze op verschillende manieren ontvangen:

 • Digitaal, na het invullen van de digitale ePMO
 • Persoonlijk, na de fysieke health check (door arts, verpleegkundige of vitaliteitscoach)
 • Digitaal, nadat alle onderzoeksuitslagen binnen zijn
 • Persoonlijk, als alle onderzoeksresultaten binnen zijn

Wil je medewerkers aan de slag gaan met deze resultaten, dan werkt een persoonlijke terugkoppeling vaak beter dan digitale feedback. De medewerker kan dan gelijk zijn of haar vragen stellen aan een specialist en in een vertrouwelijke omgeving de te nemen stappen bespreken. Weet van te voren wat jij belangrijk vindt hierin en bespreek de mogelijkheden met de desbetreffende PMO-aanbieder.

Stap 7: Wat kost het PMO?

Een basale ePMO kun je vanaf een paar tientjes per medewerker krijgen. De meest uitgebreide onderzoeken kosten honderden euro’s. Als je bovenstaande vragen voor jezelf beantwoord hebt, kun je vast al wel en inschatting maken van het benodigde budget. Laat je ook adviseren door je bedrijfsarts of je arbodienst wat zij voor een soort PMO het beste bij jouw organisatie en jouw risico’s vinden passen.

Lees meer over:

Over Auteur

Marco de Zeeuw en Bob Zeegers zijn zijn partners bij HR Navigator. Ze adviseren en begeleiden organisaties in gezondheid- en veiligheidsbeleid. In hun blogs zullen ze dieper ingaan op arbo, preventie, ziekteverzuim, RIE, re-integratie en HRM software.