Hoge werkdruk voor hbo-docenten

0

De werkdruk in het onderwijs ligt hoog en soms worden docenten onder druk gezet om een voldoende te geven, waar dat eigenlijk niet verdiend is. Studenten geven de docenten werkplezier, maar de bureaucratie groeit.

Dat zijn enkele resultaten van een onderzoek door de Algemene Onderwijsbond (Aob) samen met de NOS onder hbo-docenten over de kwaliteit van hogescholen.

De bond kwam met de peiling na kritiek van de afgelopen maanden op het niveau van hogescholen. Docenten blijken best vertrouwen te hebben in de kwaliteit van de opleiding, maar dan vooral door hun eigen inspanning.

Over het management zijn docenten minder te spreken: een derde is ontevreden.

De docenten constateren een toenemende bureaucratie, maar verklaren dat uit de angst dat er opnieuw ‘affaires’ ontstaan over het niveau. ,,Dankzij InHolland worden we nu bedolven onder een formulierenlawine”, zegt een docent. ,,Ik ben minstens de helft van mijn werktijd bezig met het administreren van wat ik heb gedaan of niet gedaan heb”, stelt een ander vast.

Ruim 500 van de aangeschreven 1600 hbo-docenten die lid zijn van de Aob vulden de enquête in.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.