Hoge boete voor niet melden arbeidsongeval

0

Sommige arbeidsongevallen moeten direct gemeld worden bij de Inspectie SZW. De boete voor het niet melden van deze meldingsplichtige ongevallen kan sinds dit jaar oplopen tot € 50.000.

Arbeidsongevallen die hebben geleid tot de dood, blijvend letsel of ziekenhuisopname moeten direct door de werkgever gemeld worden aan de Inspectie SZW. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Deze meldingsplicht geldt voor zowel ongevallen met eigen werknemers, als voor ongevallen met uitzendkrachten of andere personen die onder het gezag van de werkgever werkzaamheden uitvoeren.

Naar aanleiding van de melding zal Inspectie SZW in veel gevallen een onderzoek starten. Het onderzoek is onder andere gericht op het vaststellen van de toedracht en de oorzaken van het ongeval. Daarnaast zal de Inspectie nagaan of het ongeval is veroorzaakt door één of meer overtredingen van de wettelijke bepalingen.

Voor het niet direct melden van een meldingsplichtig ongeval, wordt een boete opgelegd die kan oplopen tot € 50.000.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.