Hoe maakt u een comeback na een tegenslag?

0

Faillissement, ontslag, het overlijden van een geliefde, een echtscheiding een ziekte of een burn-out: tegenslagen hebben we allemaal. Maar hoe maakt u een comeback? Psycholoog en stresscoach Agathe Hania biedt oplossingen.

In het leven loopt iedereen tegen obstakels aan waar we allemaal anders op reageren. Zo is het voor velen moeilijk om na een tegenslag terug op de rails te komen. Oud-keeper Hans van Breukelen heeft zich na vele tegenslagen opnieuw teruggevonden. Daarom brengt hij het boek ‘Maak je comeback’ uit, waarin acht stappen staan over hoe mensen zichzelf opnieuw uitvinden na een tegenslag. Naast zijn eigen ervaring maken medewerkers, klanten, (sport)clubgenoten en collega’s weleens een tegenslag mee en willen zij daar met maximale veerkracht mee omgaan. Maar sterker terugkomen doen we pas door uit te zoeken wat we willen, kunnen en durven. In zijn boek staat een comebackmodel dat ons dichterbij succes en een gelukkig leven zal brengen. We worden weer nieuwsgierig, durven weer zijn risico’s te nemen en voelen dat we er werkelijk toe doen.

Waar begint u?

Psycholoog en stresscoach Agathe Hania beaamt wat de schrijver zegt: het leven zit vol tegenslagen, maar het is maar net hoe je ermee omgaat. Wat de coach ziet bij de mensen die zij begeleidt, is dat sommigen erin blijven hangen en anderen er proactief mee aan de slag gaan. ‘Maak ruimte en tijd om de tegenslag te verwerken en het een plek te geven. Probeer het niet weg te drukken, omdat het u geen prettig gevoel geeft. Net als een bal die u onder water drukt en met een enorme vaart naar boven komt, gebeurt dat ook met weggestopte emoties.’ Daarbij adviseert Hania om u op positieve dingen te richten en die u energie krijgt. Haar favoriete quotes zijn dan ook: ‘Het is niet wat je overkomt, wat jouw leven vormt. Het is hoe jij ermee omgaat’ en ‘Als het leven je uitdaagt met tegenslagen, daag jezelf dan uit om sterker te worden’.

Hoe kan HR een steun in de rug bieden?

Werknemers durven meestal niet aan te geven als zij ergens mee zitten. Met name als het over privégerelateerde uitdagingen gaat. Waar zit diegene in het proces na het bekendmaken van de tegenslag. HR en leidinggevenden vinden het eveneens moeilijk om dat bespreekbaar te maken. Zet de eerste stap: durf ernaar te vragen, het te benoemen en hulp aan te bieden. Vraag uit waar de medewerker behoefte aan heeft en maak daar ruimte voor. Een veel gemaakte fout is dat er in het begin nog wel aandacht is voor wat er is gebeurd, maar dat er na een tijdje niet meer naar gevraagd wordt. Terwijl die periode erna vaak nog een emotionele nasleep heeft. Zo is het ook goed om in positieve zin mee te helpen door specifiek werk uit te zetten waar die medewerker blij van wordt. Kies voor een goede werkinrichting.

Ervaring uit de praktijk

Hania begeleidt veel mensen om hun comeback te maken. Zo komt de een er sneller uit dan de ander. Mensen die er vrij snel uitkomen hebben de situatie leren accepteren. Zij zijn proactief naar oplossingen gaan zoeken en richten zich op hetgeen waar zij nog wel energie uithalen. Ze delen emoties met anderen en vragen om hulp. Zelfverzorging is daarin een belangrijk punt.

Aan de andere kant zijn er ook voorbeelden van mensen die het niet kunnen opbrengen om er proactief uit te komen. ‘Eén van de mensen die ik begeleid heeft een nare situatie meegemaakt in zijn privésfeer. Hij vindt het niet eerlijk dat hij een zwaar leven heeft en alles meemaakt, en de rest niet. Diegene overtuig ik dat elk huisje zijn kruisje heeft en dat iedereen bagage meedraagt in zijn leven. Het verschil is dat niet iedereen erover praat.’ In ‘Maak een comeback’ staat dat het belangrijk is om te focussen op het positieve, nadat de gebeurtenis een plek heeft gekregen. Wat biedt het leven nog wel? ‘Kom uit het zwarte gat, haal energie uit familie en vrienden, zodat u ook veerkrachtiger kunt worden.’

Alleen uzelf heeft invloed op uw gedachten en gevoelens. Van Breukelen: ‘Dat heeft mij in het verleden enorm geholpen en ik merk dat het ook anderen helpt. Blijf niet hangen in wat er verkeerd ging en wat niet meer kan. Zoek uit wat je wílt. Of je nou bent gescheiden, bent ontslagen, failliet bent of een dierbare hebt verloren. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.’ En het is nooit te laat voor een comeback.

Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.