Helft minder agenten met mentale klachten

2

Het aantal politieagenten dat zijn werk niet goed kan doen door psychosociale klachten, moet binnen 4 jaar zijn gehalveerd.

Dat heeft minder Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) zich ten doel gesteld, nu 20 tot 30 procent van de agenten waarschijnlijk last heeft van een verminderde weerbaarheid. Van de agenten kampt 5 tot 7 procent daar zeker mee.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de korpschefs dat de minister maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Agenten die zeker minder weerbaar zijn, vertonen symptomen van burn-out, depressie en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Agenten die er waarschijnlijk last van hebben, functioneren minder goed en zijn minder gemotiveerd.

Opstelten noemt deze cijfers zorgwekkend, ook omdat de verminderde weerbaarheid van de agenten veel geld kost. Agenten die zeker last hebben van verminderde weerbaarheid kosten jaarlijks 99 tot 210 miljoen euro. Om agenten beter bestand te maken tegen de druk die hun werk met zich mee kan brengen, komen er extra trainingen, wordt de nazorg beter en opent er volgend jaar een loket waar agenten terechtkunnen.

Maar uitval van agenten kan ook worden voorkomen door bij sollicitatiegesprekken meer aandacht te besteden aan de praktijk van het politiewerk. Al tijdens de opleiding kan de professionele weerbaarheid aan de orde komen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Wat een mooie kreet van Opstelten, hij heeft het door of niet?
    Net zoals in de zorg is de politieagent het kind van de rekening dankzij de vele dure managers, die precies weten hoe ze hun eigen zakken moeten vullen en verder totaal niets van het echte politieleven afweten. Daardoor raken agenten gestrest en gaan er langzaam onderdoor. Treden ze eens echt op tegen relschoppers of allochtonen die straten terroriseren, dan worden ze aangeklaagd en uit hun baan gezet. Schieten ze een keer uit noodweer, dan worden ze tijdelijk uit hun functie gezet en wordt er een onderzoek gestart, die zelfs een echte misdadiger niet krijgt. Van ordehandhavers zijn het bonnenschrijvers op gezag van hun bazen geworden. Wat is Nederland toch een geweldig land!

  2. Ronald @ slaat de spijker op zijn kop (alhoewel zijn opmerking over dure zakkenvullende managers nergens op slaat). Dat het optreden van de politie steeds vaker doorkruist en bekritiseerd wordt door onnozele politici, bemoeials, betweters en moralisten is inderdaad een kwalijke zaak. Die nemen het zo graag op voor de daders en ander schorem die toch vooral beschermd moeten worden. Zo hebben we in vergelijking met de landen om ons heen een tandeloze politie gecre-eerd en dit veroorzaakt passiviteit en ongemotiveerdheid van de politieman. Volkomen begrijpelijk. Combineer dat feit met een toenemende agressie jegens de politie in een omgeving waar de criminaliteit op bepaalde fronten sterk is toegenomen en je hebt alle ingredienten voor wat sukkels zoals Opstelten c.s.(en voorgangers) z.g. verminderde weerbaarheid noemen. Burnout of post traumatisch stresssyndroom is allemaal modieus geleuter om de werkelijke oorzaken van de problemen te verdoezelen. NL glijdt steeds verder af naar een kabouterland status dankzij figuren als Opstelten die geen enkel gevoel hebben voor de realiteit. Pluchezittende kakkineuze ivoren toren huiskamergeleerden, dat zijn het. Als dat niet veranderd dan is het straks niet leuk meer in NL. De symptomen hiervan bv in de grote steden, worden steeds meer zichtbaar en hier en daar hebben we het eigenlijk al opgegeven.