Goede kolfruimtes zijn schaars. Dít zijn de eisen

0

De meerderheid van de werkende vrouwen krijgt geen goede kolfruimte aangeboden. Kan het dan toch zijn dat uw kolfruimte niet aan alle eisen voldoet? Hierbij alle eisen op een rij.

Werkneemsters mogen de eerste negen maanden na de bevalling maximaal 25% van hun werktijd besteden aan kolven. Zo moet een organisatie volgens Arbobesluit artikel 3.48 een ruimte beschikbaar stellen voor kolven of voeden. Pollresultaten op XpertHR Actueel laten dan ook zien dat 87 procent van de stemmers is het daarmee eens is. De neuzen staan dus dezelfde kant op, zou u denken.

In de auto, op de wc…

Toch blijkt uit onderzoek van tijdschrift Ouders van nu dat veel vrouwelijke medewerkers in de auto, op de wc of in het serverhok kolven. Of gewoon geen goede kolfruimte hebben op het werk. Dit terwijl de ruimte aan wettelijke eisen moet voldoen. Als u geen goede ruimte beschikbaar kan stellen, dan mag de werkneemster zelf een kolfruimte regelen of onder werktijd naar de baby toegaan om deze te voeden.

De eisen van een goede kolfruimte

 • De ruimte moet hygiënisch zijn
 • Er moet voldoende privacy zijn
 • De ruimte moet van binnenuit afgesloten kunnen worden
 • De ruimte moet voldoende rustig en afgezonderd zijn
 • In de ruimte moet een bed of rustbank staan
 • Voldoende verse lucht en voorzieningen voor klimaatbeheersing zijn nodig
 • Het dient een ruimte te zijn zonder risico’s, zoals de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en verontreinigingen

Meer over arbeidsomstandigheden?

De arbeidsomstandighedenwet verplicht werkgevers om aandacht te besteden aan de veiligheid, de gezondheid en de psychosociale arbeidsbelasting van de werknemers en gaat ervan uit dat verbetering van de arbeidsomstandigheden een vast onderdeel van de bedrijfsvoering is. In XpertHR vindt u veel informatie over bijvoorbeeld arbobeleid en de risico-inventarisatie en -evaluatie.

 • Geboorteverlof en andere verlofsoorten voor partners

  Als de partner van een medewerk(st)er van een kindje bevalt, dan zijn er diverse verlofsoorten voor deze medewerk(st)er. Lees in deze whitepaper over de verschillende soorten.

   

  Download de whitepaper
Lees meer over:

Over Auteur

Sacha Luijkx is redacteur bij XpertHR Actueel. Met haar perfectionistische en pro-diversiteitsblik voorziet zij u van alles wat u moet weten rondom HR.